Kijk terug: Persconferentie 11 mei over mogelijke versoepelingen coronaregels

Print

Persconferentie 11 mei 2021.

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven om 19:00 uur een persconferentie over de coronamaatregelen.

Als de cijfers het toelaten wil het kabinet besluiten om vanaf 18 mei de tweede stap van het openingsplan te zetten.

Sportscholen

Wanneer stap twee wordt gezet kunnen de sportscholen onder voorwaarden weer open. Ook kunnen zwembaden dan weer gasten binnen ontvangen. Voorwaarden zijn de anderhalvemeterregel en een maximaal aantal personen binnen. Dit betekent dat sportscholen waarschijnlijk weer gaan werken met reserveringen voor tijdslots.

Dierentuinen en pretparken

Maatregelen voor doorstroomlocaties in de buitenlucht worden mogelijk ook versoepeld. Daardoor kunnen dierentuinen en pretparken de poorten openen voor bezoekers.

Cultuur

Kunst- en cultuurbeoefening wordt binnen weer mogelijk wanneer 18 mei verdere versoepelingen worden doorgevoerd. Hierdoor kunnen muziekscholen en theaterscholen weer onder voorwaarden van de basisregels open.

Horeca

Volgens ingewijden overweegt het kabinet om de terrastijden voor de horeca uit te breiden. De opening wordt mogelijk vervroegd naar 10.00 uur, waar dat nu nog 12.00 uur is. Hierdoor kunnen mensen in de ochtend bijvoorbeeld een cappuccino bestellen op het terras. Ook overweegt het kabinet de terrassen ‘s avonds langer open te houden.

Hierdoor kan het dus zijn dat terrassen langer open mogen dan van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Reisadvies

Het kabinet gaat duidelijkheid geven over het reisadvies, dat tot 15 mei loopt. In het Catshuisoverleg praatte het kabinet zondag ook over het advies voor de zomervakantie. Zorgminister Hugo De Jonge zei vorige week dat het beter is om te wachten met boeken. Op dit moment geldt het advies om alleen voor noodzakelijke reizen naar het buitenland te gaan, niet voor vakantiereizen.

Mogelijk gaat het reisadvies vanaf half mei voor sommige bestemmingen naar ‘geel’. Daardoor kunnen we binnenkort weer naar een aantal landen op vakantie.