Grotere windmolens bezorgen funderingsspecialist Sif hoofdbrekens

 © Jean-Pierre Jans

Roermond
ANP

De vraag naar steeds grotere windmolens en daarmee ook naar stevigere fundering via zogeheten monopiles zadelt funderingsspecialist Sif uit Roermond op met hoofdbrekens.

De onderneming meldde in zijn handelsupdate over het eerste kwartaal dat het onderzoek is begonnen naar de gevolgen van de groeiende vraag naar grotere palen op de productiefaciliteiten.

Sif heeft nog tot zeker 2023 aan werk op de plank liggen. Ook wil het bedrijf zich mengen in nieuwe projecten in Europese, Amerikaanse en Aziatische landen waarbij voor een groot deel windturbines van dertien tot vijftien megawatt moeten worden gerealiseerd. Een enkele turbine van vijftien megawatt zou aan de stoombehoefte van 20.000 huishoudens kunnen voldoen.

Volgens Sif hebben de funderingen van deze palen een diameter van ruim negen meter, met lengtes tot honderd meter. De vraag is in hoeverre de productielocaties van Sif aan die vraag kunnen voldoen. Later dit jaar moet daarover meer bekend worden.

In het eerste kwartaal van het jaar vervaardigde Sif vooral palen voor windpark Hollandse Kust Zuid. In totaal werd 44 kiloton aan palen geproduceerd, goed voor 27,1 miljoen euro aan opbrengsten, oftewel 616 euro per ton. Dat was een jaar eerder 594 euro per ton voor een totaal van 20,8 miljoen euro. Sif benadrukt dat de hoogte van de opbrengsten per kwartaal sterk kan verschillen afhankelijk van de voortgang en mate van voltooiing van projecten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal