Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd

Print
Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Mogelijk worden er minder vaccins van Janssen geleverd. Dat komt door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten, aldus demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij had deze maand gehoopt op een „stabiele instroom” van ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus. Maar zover is het niet gekomen.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Er waren onder meer problemen met hygiëne. Johnson & Johnson gaat er nog wel van uit dat het dit jaar nog steeds de beloofde 200 miljoen coronavaccins van Janssen aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland zal leveren.

Lees ook: Tempo van vaccineren in Nederland gaat omhoog

Ook blijven de leveringen van farmaceut AstraZeneca onvoorspelbaar, aldus De Jonge. „De ene week zijn ze heel hoog, de andere week zijn er geen leveringen.” De EU is daarom een proces begonnen tegen het bedrijf.

Een woordvoerster van Janssen gaat desgevraagd niet in op precieze aantallen, maar bevestigt de lezing van De Jonge. Voor dit jaar stonden 11,3 miljoen leveringen aan Nederland gepland als onderdeel van 200 miljoen leveringen aan de Europese Unie. Ondertussen wordt met „man en macht” gewerkt om de fabriek in de Verenigde Staten weer operationeel te krijgen. Het is nog niet bekend wanneer de productie daar weer kan worden opgestart.