Kabinet bereid te kijken of kermissen eerder weer kunnen

 © Jan Zandee

Kermissen blijven de komende weken nog verboden. Maar het demissionaire kabinet is bereid om te kijken of de kermis kan worden toegevoegd aan de derde stap van het heropeningsplan. Die wordt op zijn vroegst begin juni gezet.

Het onder voorwaarden toestaan van vergunningsplichtige evenementen, waar kermissen onder vallen, staat nu nog een stap later in het schema.

PVV-leider Geert Wilders vroeg het kabinet tijdens het coronadebat om kermissen direct weer mogelijk te maken. „Kermissen gaan helemaal kapot in Nederland, en ze krijgen nauwelijks steun”, zei hij. En in de buitenlucht is het risico op besmetting met het coronavirus volgens Wilders toch te verwaarlozen. Maar premier Mark Rutte ging daar niet in mee. „Wij moeten in deze fase echt nog voorzichtig zijn”, waarschuwde hij.

Lees ook: ‘We moeten de noodkreet van de kermisklanten in coronatijd serieus nemen, anders sterft deze traditie nog sneller uit’

Bijval

Wilders kreeg evenwel bijval van Ruttes eigen VVD. „Je zou de kermis ook kunnen zien als de Efteling” opperde waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans. Haar voorstel om te kijken of kermissen dan wellicht mee kunnen worden genomen in stap drie van het heropeningsplan, kon rekenen op instemming van zowel Wilders als Rutte. Maar de premier wilde daar nog geen harde toezegging over doen.