ME grijpt in na onrust bij stadion De Graafschap, rust in de nacht teruggekeerd

Fans van De Graafschap verwerken bij stadion De Vijverberg het mislopen van promotie naar de Eredivisie. © ANP/HH

De rust is in de nacht van woensdag op donderdag in Doetinchem teruggekeerd na de ongeregeldheden die kort na het mislopen van promotie door De Graafschap uitbraken bij stadion de Vijverberg.

Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. De ME trad op nadat fans met zwaar knalvuurwerk gooiden en na de wedstrijd tegen Helmond Sport bleven hangen bij het stadion. Ook werden er in de buurt van het stadion vernielingen aangericht.

Enkele honderden fans van De Graafschap verzamelden zich tijdens het duel al achter een van de tribunes. Van buiten het stadion probeerden zij de ploeg tijdens de wedstrijd tegen Helmond Sport aan te moedigen met gezang en vuurwerk. Ze bekeken het duel via mobiele telefoons. De coronamaatregelen werden daarbij niet nageleefd.

Teleurstellend

„Het is enorm teleurstellend dat fans ondanks herhaalde oproepen om weg te blijven, toch naar het stadion zijn gekomen. Dat heeft na afloop tot ongeregeldheden geleid”, zegt de woordvoerder. Hij zegt nog geen zicht te hebben op wat er precies is gebeurd en verwacht daar donderdag in de loop van de dag meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Na afloop van de wedstrijd kwamen nog meer fans naar het stadion in de hoop dat De Graafschap zich zou verzekeren van promotie. Het bleef echter 0-0.

Het parkeerterrein voor de hoofdingang was afgesloten met een hek en stewards zagen erop toe dat de fans de hoofdingang niet konden bereiken.

Vuurwerk en fakkels

Een uur na de wedstrijd leek de rust te zijn teruggekeerd, maar fans hielden zich op bij de spelersbussen, waar zij ‘Forza De Graafschap’ zongen om hun club bij te staan en zwaar vuurwerk en fakkels afstaken. De spelersbus van Helmond Sport werd enige tijd opgehouden, maar kon uiteindelijk toch vertrekken. Medewerkers moesten voor hun eigen veiligheid binnen of rondom het stadion blijven.

Vorige week vrijdag ging het al mis bij de Vijverberg, waar onder meer een persfotograaf werd mishandeld.

Na het doelpuntloze gelijkspel moet De Graafschap de play-offs in om alsnog een plek in de Eredivisie te kunnen veiligstellen. Daarin is Roda JC de tegenstander.