Dumoulin terug in peloton: via Ronde van Zwitserland naar Olympische Spelen

 © AP

Tom Dumoulin stapt weer op de fiets. De Maastrichtenaar zette begin dit jaar zijn carrière stil, maar heeft na een bezinningsperiode besloten toch door te gaan op het hoogste niveau.

Dumoulin maakt begin juni zijn opwachting in de Ronde van Zwitserland. Grote doel is de olympische tijdrit op de Olympische Spelen van Tokio op 28 juli, bevestigde zijn ploeg Jumbo-Visma.

Dumoulin besloot in januari van dit jaar voor onbepaalde tijd te stoppen met wielrennen. Hij nam de tijd voor bezinning en wilde goed nadenken over zijn toekomst. Dumoulin, die in 2017 als eerste Nederlander de Ronde van Italië won, bekende dat hij worstelde met de druk en verwachtingen. Inmiddels heeft hij het plezier in het fietsen teruggevonden en meteen zijn olympische ambitie uitgesproken.

Koersgevoel

In de Ronde van Zwitserland, die op 6 juni begint, wil Dumoulin het koersgevoel weer te pakken krijgen. Na die achtdaagse rittenkoers zal de voormalig wereldkampioen tijdrijden ook aan de start verschijnen van de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden (16 juni) en op de weg (20 juni) in Drenthe. Daarna wil hij zich richten op de olympische tijdrit. Jumbo-Visma meldt niets over een eventuele deelname aan de Tour de France, die duurt van 26 juni tot en met 18 juli.

De selectie voor de Olympische Spelen is nog niet bekend, maar bondscoach Koos Moerenhout zou genegen zijn Dumoulin een plek te gunnen in de ploeg voor Tokio.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vol verwachting

Een aanhoudende knieblessure, opgelopen na een val in juni 2019, en andere gezondheidsklachten hielden Dumoulin meer dan een jaar uit het peloton. Hij begon vorig jaar vol verwachting aan de Tour, waarin hij in 2018 nog als tweede eindigde, maar merkte al snel dat de topvorm ontbrak. Hij eindigde alsnog als zevende. In het najaar stapte hij voortijdig af in de Ronde van Spanje. In januari, tijdens een trainingskamp met zijn ploeg in het Spaanse Alicante, nam hij onverwachts het besluit om te stoppen.

Lees ook: Voor Maartje Paumen was ieder woord van Tom Dumoulin herkenbaar: ‘Ik begrijp hem zó goed’

Op een rijtje

„Ik heb me te lang aangetrokken van wat andere mensen van mij vinden. Het wordt nu tijd om zelf op een rijtje te krijgen wat ik wil. Niemand is erbij gebaat als ik maar blijf aanmodderen en niemand heeft er iets aan als ik twaalfde word in de Tour of niks presteer op de Olympische Spelen”, zei hij destijds. „Het is echt alsof er een rugzak van 100 kilo van mijn schouders is gegaan.”

Volgens website WielerFlits werd Dumoulin de laatste weken vrijwel dagelijks weer op de racefiets in de Limburgse heuvels en in de Belgische Voerstreek gesignaleerd. Het viel op dat hij regelmatig tochten op zijn tijdritfiets maakte.