Drie Kamerleden stappen uit FVD en beginnen eigen fractie

Smolders, Van Haga en Ephraim in de kamer. © ANP

Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

„In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt”, schrijft Van Haga. Het trio heeft „in goede harmonie met de FVD-fractie” besloten als zelfstandige fractie door te gaan.

Dat er meningsverschillen binnen de fractie waren, werd afgelopen tijd duidelijk. Zo nam Van Haga afstand van een poster van FVD waarin een vergelijking werd getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. En woensdag bood hij nog zijn excuses aan voor het gedrag van partijleider Thierry Baudet, die in een debat over corona D66-Kamerlid Jan Paternotte op de schouder klopte.

Betreuren

FVD zegt in een reactie het vertrek van de drie Kamerleden te betreuren. „Juist in deze tijd waarin Forum voor Democratie de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid, zou gezamenlijk optrekken onder één naam, wat ons betreft, altijd een betere keuze zijn geweest.” Forum wil „constructief” blijven samenwerken met het vertrokken drietal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.