In de rij voor populair prullenbakvaccin: ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt’
© ROB ENGELAAR
Op de afgelopen week geintrocuceerde website Prullenbakvaccin.nl, waarbij overgebleven resten van het coronavaccin worden geprikt bij liefhebbers, komen veel mensen af. Omdat het werkt volgens het principe ’Wie het eerst komt, het eerst maalt’ kunnen er rijen ontstaan, zoals in Gouda donderdag.
In Amsterdam zijn woensdag de eerste prikken gezet nadat de huisartsenpraktijken zich hadden aangemeld om vaccinresten aan te bieden. Ook ziekenhuizen, zorginstellingen of GGD’s kunnen zich aanmelden op de website. Mensen die gevaccineerd willen worden, kunnen zich niet aanmelden bij of bellen naar de priklocatie, maar moeten er gewoon heengaan als een huisje op de kaart van Nederland een blauwe kleur heeft.
Lees ook: Wilt u een prullenbakvaccin? Aanmelden kan nu
Inmiddels hebben 37 locaties zich aangemeld, die op oranje/rood staan. Dat betekent dat ze gaan aanbieden zodra er weer nieuwe vaccins en dus ook resten beschikbaar zijn. Initiatiefnemer Bernard Leenstra, huisarts in opleiding in Bilthoven: „We denken dat het tegengaan van spillage een groot succes kan worden en roepen alle collega-huisartsen op zich alvast aan te melden ook al is er nog geen nieuwe voorraad vaccins in huis.”
Leerproces
Mede-initiatiefnemer huisarts Marco Blanker, die eerder tot zijn spijt restjes moest weggooien, stelt dat duidelijk op de website staat dat je naast het vaccin kunt grijpen door grote animo. Ook verwacht hij dat het aantal aanbieders zich snel zal uitbreiden. „Gouda heeft donderdagmiddag kort op blauw gestaan en veroorzaakte een lange, maar keurige rij. Leenstra vult aan: „Huisartsen moeten er nog even aan wennen dat ze hun huisje maar kort op blauw moeten zetten en snel weer op oranje/rood. Voor ons is het ook nog een leerproces. We weten nog niet hoeveel prikken er inmiddels zijn gezet, maar al wel enkele tientallen.”
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is niet te spreken over het initiatief. De vaccins zijn van het RIVM en het is „niet aan anderen” om de middelen te verdelen, aldus het ministerie. Maar volgens de oprichters houdt de site zich aan het vaccinatieprogramma van de overheid.
Leenstra: „Als jij om wat voor reden dan ook niet wilt wachten tot je wordt uitgenodigd, kun je een poging wagen voor een restvaccin. De huisarts zal dan samen met jou nagaan of hij of zij je dat wil toebedelen. Uiteindelijk is het aan de huisarts in samenspraak met de persoon. Het kan dus ook zo zijn dat iemand anders de prik krijgt. Wij proberen alleen overgebleven vaccins te redden van de prullenbak.”