Alleen in Limburg lichte daling van aantal horecazaken

Print
Alleen in Limburg lichte daling van aantal horecazaken

Afbeelding: ANP

Het aantal eet- en drinkgelegenheden in Nederland is in 2020 ondanks de coronacrisis licht gestegen.

Alleen in Limburg was er een minimale daling van 0,3 procent. Eind december waren er in Nederland zo’n 43.000 restaurants, cafés, afhaalzaken, lunchrooms en ijssalons. Een jaar eerder waren dit er nog 42.700. Limburg kende in 2020 3.369 eet- en drinkgelegenheden. Dat blijkt uit cijfers van horeca-onderzoeksbureau Datlinq.

Eerste kwartaal

Martijn de Bruin van Datlinq verklaart dat de groei ‘met name plaatsvond in het eerste kwartaal van 2020’, nog voordat de coronacrisis uitbrak. In de tweede helft van het jaar werden minder zaken geopend, en nam volgens hem ook het aantal sluitingen toe. Volgens de Bruin hebben de steunmaatregelen van de overheid veel horecazaken ‘in leven gehouden’. Het CBS becijferde eerder dit jaar dat driekwart van de horecazaken vorig jaar aanspraak maakte op coronasteun.

Het aantal eet- en drinkgelegenheden steeg vorig jaar overigens niet in alle horecasegmenten. Het aantal ouderwetse kroegen en het aantal restaurants nam vorig jaar licht af. Het aantal afhaal- en bezorgrestaurants, die tijdens de maatregelen vorig jaar gewoon open mochten blijven, groeide afgelopen jaar met bijna zeven procent juist flink.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee