‘Vakantie naar Aruba en Curaçao mag ook weer’

 © HOLLANDSE HOOGTE / ANP

Yteke de Jong en Koen Nederhof

Het reisadvies voor Aruba en Curaçao gaat op geel. Dat bevestigt het Arubaanse bureau voor Toerisme. Eerder deze week werd al bekend dat we ook weer naar Bonaire kunnen reizen vanaf volgende week.

Maandenlang stond het reisadvies voor de Caribische eilanden op oranje, net als voor de rest van de wereld. Dat betekende dat alleen noodzakelijke reizen werden toegestaan en toeristische tripjes uit den boze waren. Vanaf zaterdag mogen toeristen weer naar Aruba en Curaçao reizen. Volgende week woensdag gaat Bonaire weer ‘open’, zo bevestigt een woordvoerder van het Arubaanse bureau van Toerisme aan De Telegraaf.

‘Stormloop’

Topman Steven van der Heijden van Corendon meldt vrijdag een ’stormloop’ op hotelbedden op Bonaire. „Er ontstaat een heuse luchtbrug naar Caribisch Nederland.”

KLM en TUI vliegen vanaf Schiphol op Caribisch Nederland. KLM kon vrijdagmiddag nog niet reageren op de openstelling van de ABC-eilanden. Het is nog onduidelijk wat er met het vliegverbod naar Zuid-Amerika, India en Zuid-Afrika gaat gebeuren. Dat loopt zondag om middernacht af.

Van Bonaire werd eerder deze week al bekend dat het reisadvies voor Bonaire zou wijzigen. In een brief aan de Tweede Kamer meldden ministers De Jonge, Ollongren en Grapperhaus dat Bonaire niet langer als hoogrisicogebied wordt gezien, en dus is het niet langer nodig om een negatief testbewijs te overleggen of in quarantaine te gaan.

Hoe dan ook is het goed nieuws voor het toerisme op de eilanden. Toerisme is een belangrijke kurk waar de economie van ABC-eilanden op drijft.

Europa

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 01.00 uur bekend welke landen een versoepeld reisadvies krijgen. Tot 15 mei geldt het algemene reisadvies om niet naar het buitenland te reizen, maar vanaf zaterdag komt er weer een reisadvies per land.

De reisadviezen zijn te zien op de website wijsopreis.nl. Te verwachten is dat landen als Portugal en Finland weer een geel reisadvies krijgen. Dat houdt in dat men er waakzaam moet zijn maar reizen ernaartoe niet langer wordt afgeraden. Ook Spaanse eilanden zoals Ibiza en Mallorca, en Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zouden ervoor in aanmerking komen.