Reconstructie van arrestatie Michael P. in zaak Anne Faber

 © ANP

In de zaak rond de dood van Anne Faber heeft de politie deze week een twee dagen durende reconstructie gehouden van de arrestatie van de dader, Michael P.

Redactie

De rechtbank Midden-Nederland heeft dit bevestigd na berichtgeving van RTL Nieuws. P. liep tijdens zijn arrestatie een gebroken schouder op. Hij vindt dat hij te hard is aangepakt en heeft een zogeheten artikel 12-procedure aangespannen om vervolging af te dwingen van vijf leden van het arrestatieteam.

Anne Faber verdween in september 2017 tijdens een fietstocht in Utrecht. De verdwijning leidde tot een grootscheepse zoektocht. Nadat haar jas was gevonden, ontdekten specialisten daar een DNA-spoor op. Daarmee kwam de veroordeelde zedendelinquent P. als verdachte in beeld. Hij zat op dat moment in een kliniek in Den Dolder het laatste deel van een straf uit, die hem was opgelegd voor een dubbele verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010.

Michael P. werd uiteindelijk aangehouden. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging. P. heeft aangifte gedaan tegen vijf leden van het arrestatieteam, omdat hij vindt dat zij te veel geweld hebben gebruikt.

Volgens een woordvoerder van de rechtbank Midden-Nederland was de reconstructie van de arrestatie van P. achter gesloten deuren. Hij wil daarom niks zeggen over de plek waar de reconstructie gehouden is en of P. erbij aanwezig was. Zijn advocaat Niels Dorrestein zegt tegen RTL Nieuws dat P. erbij was. „Mijn cliënt heeft nu in de praktijk laten zien wat er volgens hem is gebeurd. Wat hem betreft wordt met deze reconstructie duidelijk wie verantwoordelijk is voor zijn gebroken schouder.”