‘Nederland stuurt 700.000 coronavaccins naar Suriname’

 © Hollandse Hoogte / Rob Engelaar Rob Engelaar

Suriname krijgt de komende tijd uit Nederland zo’n 700.000 Covid-vaccins. Dat heeft de Volkskrant zaterdag uit Surinaamse en Nederlandse regeringsbronnen vernomen.

Koos Vaes

Met de Nederlandse hulp moet het mogelijk zijn iedereen in Suriname van boven de achttien jaar die dat wil een inenting te geven.

‘Speciale relatie’

Afgelopen woensdag werd bekend dat Suriname de regering in Den Haag per brief had verzocht om vaccins. Na twee weken zou daarop nog geen reactie zijn gekomen. Daarna is de zaak in een stroomversnelling geraakt. Minister Hugo de Jonge zei afgelopen week dat Nederland vanwege „de speciale relatie” met Suriname in gesprek zou gaan over de mogelijk te bieden hulp.

Komende week spreekt in Nederland de ambassadeur van Suriname, Rajendre Khargi, verder over de precieze uitvoering van de Nederlandse steun. Maar op ambtelijk niveau is tussen de ministeries van Volksgezondheid in Nederland en Suriname duidelijk gemaakt dat het waarschijnlijk om zo’n 700.000 vaccins in totaal zal gaan. Welke vaccins precies is nog onduidelijk.

Koelkasten

De kans is groot dat Nederland ook zal helpen bij de logistieke ondersteuning van de vaccinatiecampagne, zoals het dat ook heeft gedaan voor de Caribische rijksdelen. Ook ander materiaal, zoals koelkasten die geschikt zijn om de vaccins te bewaren, zullen mogelijk uit Nederland komen.

Lees ook: ‘Zeven miljoen prikken met coronavaccin gezet’