Fortuna Sittard meldt verboden aanmoedigingspremie van FC Emmen bij KNVB

 © ANP

FC Emmen ontkent dat het een aanmoedigingspremie heeft aangeboden aan Fortuna Sittard. Volgens voorzitter Ronald Lubbers is alleen contact geweest tussen de spelers van beide clubs.

„Zij hebben het toen bij de directies neergelegd. Maar wij hebben gezegd: het mag gewoon niet, punt”, zei Lubbers kort voor de slotronde van de Eredivisie tegen ESPN. „Dus dit is ook helemaal geen issue.”

Play-offs

FC Emmen gaat de laatste speelronde in als nummer 16 van de ranglijst, met 1 punt minder dan Willem II. De ploeg die als zestiende eindigt, moet komende week degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie zien te voorkomen via de play-offs. Fortuna Sittard, tegenstander van Willem II, meldde bij de KNVB dat FC Emmen als extra motivatie een aanmoedigingspremie van naar verluidt 25.000 euro had geboden. Dat is in strijd met de reglementen. De KNVB legt de zaak voor aan de aanklager betaald voetbal, die een vooronderzoek kan instellen.

„Premie of niet, je moet iedere wedstrijd willen winnen”, zegt een woordvoerder van Fortuna. „Dat is ook onze insteek van dit duel.” De Limburgers hebben nog een minieme kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Fortuna moet dan met ruime cijfers winnen van Willem II en hopen dat de concurrenten Sparta Rotterdam en Heracles Almelo, die beide 3 punten meer hebben, verliezen.

Verleden

In het verleden gebeurde het regelmatig dat clubs elkaar aanmoedigingspremies beloofden of via sponsoren goederen aanboden, als extra motivatie. De KNVB heeft recent in de reglementen opgenomen dat clubs elkaar niet rechtstreeks geld of „een of meer op geld waardeerbare prestaties” mogen aanbieden. Ook het aannemen daarvan is als ongeoorloofd opgenomen in de reglementen (artikel 57). „Het is nu aan de aanklager om te kijken wat hij hiermee doet”, aldus de KNVB.

Volgens Lubbers is van een officiële aanbod aan Fortuna geen sprake. „Er is alleen wat geroezemoes geweest tussen spelers. Zo serieus is het niet geworden. Ons bestuurslid Frank Maatje weet precies hoe het zit qua reglementen. Hij zei dat het niet mag. Dus daarom was het antwoord aan de spelers ‘nee’.”

Trainer Zeljko Petrovic van Willem II gelooft het verhaal van Emmen niet. „Het is draaien, draaien, draaien”, zei Petrovic bij ESPN. „Die premie is 100 procent zeker aangeboden. Alleen hebben we dat niet zwart op wit.”

Bekijk hier de nieuwste aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot 12 mei 2021. © De Limburger