Songfestival officieel begonnen met openingsceremonie

 © Hollandse Hoogte / ANP

Het Eurovisie Songfestival van 2021 is zondagavond officieel begonnen.

Redactie

Met uitzicht op de Erasmusbrug stelden de aanwezige deelnemers zich bij de Cruise Terminal in Rotterdam voor aan de toegestroomde pers. Voor de openingsceremonie was een liefst 210 meter lange turquoise loper uitgerold. Slechts een deel van de songfestivalpers was welkom, publiek kon het schouwspel alleen van een afstandje op de brug zien.

Lees ook: Limburgse Fauve (25) is muziektolk bij Eurovisie Songfestival: ‘Deze klus is een droom’

Jeangu Macrooy, die Nederland vertegenwoordigt op het songfestival, gaf samen met zijn concurrenten een marathonserie interviews aan de toegestroomde pers. De zanger vond het vooral leuk om ook eens de andere artiesten te zien. „We zitten normaal natuurlijk in een bubbeltje. Nu word je toch wel bewuster van: we doen dit samen. En het is supertof en fijn dat het op een veilige manier kan.”

De ceremonie verliep alles behalve volgens het boekje. Vanwege coronabesmettingen in de delegaties van Polen en IJsland arriveerden de artiesten uit veiligheidsoverwegingen met eigen vervoer en niet per boot, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Daardoor kwamen veel delegaties in een andere volgorde aan dan gepland.

Technische problemen

Vanwege technische problemen begon de show bovendien te laat maar rond 18.20 uur arriveerde de Litouwse inzending The Roop als eerste op de loper. Daarna volgde een bonte stoet van artiesten die voor de camera’s onder meer hun liedje zongen, spelletjes deden en hun outfits showden. Zo’n 2,5 uur later was de Nederlands-Griekse Stefania een van de laatsten die het einde had bereikt.

Lees ook: Ook Malta en Roemenië skippen openingsceremonie songfestival

Naast Polen en IJsland waren ook de delegaties van Roemenië en Malta afwezig. Beide landen zitten in hetzelfde hotel en vermoedelijk is het hotel de bron van de besmetting. Australië was er als vijfde land niet bij omdat zangeres Montaigne niet naar Rotterdam is gekomen.