Opnieuw tientallen luchtaanvallen Israël op Gaza

 © EPA

Israël heeft in de nacht van zondag op maandag opnieuw tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Even na middernacht waren ongeveer tien minuten lang explosies te horen.

Redactie

Palestijnse militanten zouden daarnaast onder meer raketten hebben afgevuurd op de zuidelijke steden Beër Sjeva en Ashkelon. Er is vanuit beide kanten nog niets bekend over eventuele slachtoffers.

Terroristische doelwitten

Het leger van Israël bevestigt de aanvallen op Twitter. Het leger spreekt over „uitgebreide aanvallen op terroristische doelwitten.” De huizen van negen hoge commandanten van de beweging Hamas zouden zijn beschoten. Ook het complex van de inlichtingendienst van Hamas zou een van de doelwitten van de aanvallen zijn geweest. Persbureau AFP meldt dat op verschillende plekken sprake is van stroomstoringen.

Lees ook: Gebouw met kantoren internationale pers bestookt in Gazastrook

Israël en militante Palestijnen bestoken elkaar al ongeveer een week. Hamas vuurt doorlopend raketten af en Israël slaat terug met luchtaanvallen. Het gaat om het ernstigste gewapende conflict in het gebied sinds 2014. Alleen zondag al zouden in de Gazastrook zeker 42 Palestijnen zijn omgekomen, onder wie dertien kinderen, waarmee het totaal richting de tweehonderd gaat. Ook zijn al meer dan duizend gewonden gevallen. Aan Israëlische zijde zijn tien doden gevallen.

Lees ook: VN-chef wil onmiddellijk einde aan strijd in Israël en Gaza

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn naar nieuwe dieptepunten gedreven door de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het leidde tot felle protesten bij de al-Aqsamoskee en beschietingen over en weer tussen strijders van onder meer de beweging Hamas in Gaza en de Israëlische strijdkrachten.

Lees ook: Vreedzame steun in Maastricht voor Palestijnen: ‘Als je mensenrechten serieus neemt, moet je nu opstaan voor het Palestijnse volk’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal