Máxima wordt 50: koningin ging met zwarte pruik bitterballen eten in cafés

Print
Máxima wordt 50: koningin ging met zwarte pruik bitterballen eten in cafés

Koningin Máxima in gesprek met Matthijs van Nieuwkerk tijdens een interview ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag. Afbeelding: ANP/HH

Met een zwarte pruik op door het land toeren en zich in cafés onopgemerkt tegoed doen aan bitterballen. Dat is hoe koningin Máxima ons land leerde kennen. „Meestal alleen, soms met een vriendin. En zo mijn Nederlands oefenen!”, vertelt zij aan Matthijs van Nieuwkerk in een tv-interview dat maandagavond wordt uitgezonden op haar vijftigste verjaardag.

Zij viert de dag te midden van haar gezin vooral met felicitaties van over de hele wereld. Ongetwijfeld zal voor haar worden gezongen door haar dochters en koning Willem-Alexander. Maar veel bezoek kan er niet bij zijn vanwege de coronasituatie.

Lees ook: Van Nieuwkerk interviewde koningin Máxima, uitzending maandag

Boeketten en pakjes

Niet alleen uit Argentinië en van vrienden en familie elders zijn gelukwensen te verwachten, ook van relaties uit buitenlandse vorstenhuizen. Mogelijk laat ook een president, minister of bankdirecteur van zich horen, met wie de koningin regelmatig contact heeft vanwege haar werk voor de VN.

Máxima trekt boetekleed aan: ‘Ik reisde te veel’. Video: NOS

De jarige zal druk zijn met haar telefoon, e-mail, sociale media en de post, terwijl aan het hek van Huis ten Bosch boeketten en pakjes zullen worden afgegeven aan de marechaussees.

Van de koning krijgt zij dit kroonjaar waarschijnlijk een fraai, flonkerend sieraad cadeau, zoals Haagse bronnen al eerder wisten te melden.

Geen knalfeest

Deze verjaardag is een knalfeest niet mogelijk, zoals Máxima dat op haar veertigste kon vieren in het Concertgebouw in Amsterdam. Daar was haar inmiddels overleden vader nog bij aanwezig, evenals genodigden als de Deense kroonprins Frederik, de Luxemburgse erfprins Guillaume, de Noorse kroonprins Haakon en de toenmalige Belgische erfprins Filip die inmiddels koning is.

Het concert van afgelopen week in het Amsterdamse theater Carré deed aan het toenmalige feest denken, maar met het verschil dat de jarige met haar man en hun kinderen zo’n beetje de enigen waren in de zaal. Een gala-avond met diner zoals de koning die op zijn vijftigste gaf in de Koninklijke Stallen in Den Haag, was al helemaal uitgesloten.

Lees ook: Koningin Máxima bezoekt ECI in Roermond ter ere van muziekproject voor haar 50ste verjaardag

Het interview is maandag om 20.35 uur te zien op NPO 1. Daarnaast zijn er zondag en maandag op tv meerdere programma’s te zien die aandacht besteden aan de koningin.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu