Hute-te-tuut (37) over het luisteren naar podcasts

 © Jos Verbong

Ruth Schouwenberg

De eerste keer dat ik kennismaakte met het fenomeen podcast, was een klein jaar geleden. Venlonaar Frans Pollux (geboren in Tegelen, maar dat terzijde) kwam met De laatste dans. Een verhaal over de zoektocht naar de verdwenen Uwe, stamgast van het Roermondse café Resistent.

Ik heb zes afleveringen achter elkaar beluisterd en moest toen even wachten op nummer 7, de plot, spannend. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik zelfs café Resistent bezocht om te kijken waar het verhaal van Pollux zich afspeelde. Resi Coumans, de kasteleinse en tevens medehoofdrolspeler in het relaas, liet ons de relevante plekjes in de kroeg zien. Daarna was het nog heerlijk zitten op het zonnige terrasje aan de Roerkade. Een tent waar je je meteen thuis voelt met dank aan de vriendelijke, goedlachse Resi.

Nu ik weet hoe het met Uwe is afgelopen, tijd voor een andere podcast: Marc-Marie & Aaf Vinden Iets, gemaakt door Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius. Buiten de langletterige naam die ze met elkaar gemeen hebben, hebben ze allebei een uitstekend gevoel voor humor. Ongedwongen, herkenbaar, lekker melig en aanstekelijk lacherig. Het is net of je met die twee thuis aan de keukentafel zit. Iedere aflevering heeft een thema. Gewoon alledaagse zaken zoals verhuizen, logeren of winkelen in de supermarkt, maar dan overgoten met de nodige flauwekul. De uitzendingen zijn me toch een ‘podje’ leuk, echt waar. Verder wordt er wekelijks een probleem van een luisteraar besproken en roddelen de twee over BN’ers die te vinden zijn in Privé, Weekend of Story. Na iedere rubriek hoor je een riedeltje op de xylofoon, ook zo grappig gevonden. Al luisterend zit ik vaak in mijn eentje (hardop) te lachen. Tja, ik weet het, iedere gek zijn gebrek. Benieuwd? De podcast is te vinden op Spotify, podcast, comedy en dan klikken op Marc-Marie & Aaf Vinden Iets. En vind je het niets, gelukkig bestaat er ook nog zoiets als een uitknop.

Verders de moeite waard van het beluisteren, de Vlaamse podcast met de titel Toeval bestaat niet. De Belgische Tom Henderikx bespreekt toevallige gebeurtenissen en dat levert ongelooflijk leuke verhalen op. Door Toms rustgevende stem, zijn rollende –r en zijn zachte doch hoorbare lachjes tussendoor, werkt deze podcast ’s avonds laat ook uitstekend als inslaapmiddeltje. Net zo verslavend als een slaappilleke, maar dan zonder bijwerkingen. Ik wens u allen veel amusatie!

Ruth Schouwenberg-Dings