Geboortegolf overspoelt ZooParc Overloon in aanloop naar heropening

Ringstaartmaki met jong. © ZooParc Overloon

Overloon -

ZooParc meldt een heuse geboortegolf. De dierentuin in Overloon heeft er sinds kort een brazzameerkat, drie Aziatische kleinklauwotters, twee Bennettwallaby’s en twee ringstaartmaki’s bij. Daarnaast zijn er twaalf Afrikaanse pinguïns uit het ei gekropen.

Marcel van Lier

Dat is goed nieuws zo vlak voor de heropening. Niet alleen omdat het om veelal bedreigde diersoorten gaat, maar ook vanwege de extra attractiewaarde. Pasgeboren dieren trekken nu eenmaal veel bekijks. „Alle dieren maken het ontzettend goed en we kunnen haast niet wachten tot de deuren weer open gaan”, zegt hoofd dierverzorging Steven van den Heuvel. De Afrikaanse pinguïn, die in het wild leeft in zuidelijk Afrika, en de ringstaartmaki zijn bedreigde diersoorten. Er is dan ook een fokprogramma voor deze dieren, net als voor de brazzameerkat.

Bedreigingen

De Afrikaanse pinguïn kent verschillende bedreigingen. „Er wordt op grote schaal geboord naar olie en gas en er is ook sprake van overbevissing.” Van den Heuvel merkt dat de pinguïns goed zijn gesetteld in ZooParc. „Dit jaar is het eerste kuiken dat hier uit het ei kroop, zelf ouder geworden van een jong. Dat is natuurlijk hartstikke mooi. Dat er zoveel kuikens geboren worden, is een teken dat de pinguïns het hier enorm naar hun zin hebben.”

Bij de ringstaartmaki’s kwamen twee jongen ter wereld. „De populatie van deze mooie dieren neemt jammer genoeg af, wat meerdere oorzaken heeft. Hun leefgebied op Madagaskar wordt vernield door onder andere boskap en daarnaast wordt er ook gejaagd op de maki’s.”

ZooParc is de enige dierentuin in Nederland waar brazzameerkatten te bekijken zijn. „Deze diersoort is nog niet bedreigd, maar de populatie neemt wel af door het kappen van de regenwouden.”

Ook de drie Aziatische kleinklauwotters en de twee Bennettwallaby’s, die in het wild voorkomen in Oost-Australië, maken het goed. Van den Heuvel: „De otters blijven nog even in de kraamkamer. Over een tijdje zullen de jongen van deze als ‘kwetsbaar’ bestempelde diersoort de ruimte verlaten, waarna zij hun verblijf kunnen ontdekken. Ook de Bennettwallaby’s houden zich nog een beetje verborgen: zij zitten in de buidel bij hun moeders en steken af en toe hun koppie naar buiten.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal