Actievoerders op de stoep bij Shell-aandeelhouder ABP om klimaat, ook protest in Heerlen
Eind april was er al een protestactie bij het ABP-kantoor in Heerlen. — © Luc Lodder
Milieuclubs als Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en andere klimaatgroepen protesteren dinsdagochtend bij kantoren van pensioenfonds ABP.
Ze willen dat het fonds zijn investeringen in olie- en gasconcern Shell staakt.
De acties zijn gepland op de dag van de aandeelhoudersvergadering van Shell. De klagers noemen het onbegrijpelijk dat ABP nog steeds denkt in gesprek te kunnen blijven met een „klimaat verwoestend” bedrijf als Shell, dat volgens hen de gasproductie blijft opvoeren en miljarden vaten olie blijft opboren. In Amsterdam, Utrecht en Heerlen wordt actiegevoerd tegen ABP.
Lees ook: Waarom laat ABP ‘fossiele’ bedrijven niet keihard vallen?
Shell legt tijdens de jaarlijkse vergadering zijn eigen strategie wat betreft de overgang naar duurzame energie voor aan de aandeelhouders. Zij mogen een adviserende stem uitbrengen over de strategie, die in februari werd gepresenteerd. Het Brits-Nederlandse bedrijf wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn, maar de vraag is of Shell genoeg doet om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.
Argument
Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) zei eerder al tegen de duurzaamheidsstrategie van Shell te stemmen, omdat deze niet ver genoeg gaat. Wel wil PFZW in gesprek blijven met Shell. Dat laatste heeft ook ABP eerder als argument laten horen. Het ambtenarenpensioenfonds kondigde wel aan de beleggingsportefeuille te willen verduurzamen en wil Shell als aandeelhouder kunnen blijven aanspreken op beleid en eisen.
Klimaatdoelen
Volgens de activistische aandeelhouder Follow This voldoen de klimaatplannen van Shell niet aan de klimaatdoelen van Parijs en zijn ze vooral als pr-offensief bedoeld. Follow This zal op de vergadering voor de vijfde keer een eigen klimaatresolutie in stemming brengen. Die werd bij voorgaande pogingen door een ruime meerderheid van de aandeelhouders verworpen. Wel groeide het aantal stemmen voor het plan van Follow This met de jaren.