Aandeelhouders redden Eurostar met pakket van 250 miljoen pond

 © ANP

ANP

Aandeelhouders van het noodlijdende Eurostar zijn de treinvervoerder te hulp geschoten met een noodpakket ter waarde van 250 miljoen pond, omgerekend ruim 290 miljoen euro.

Daarmee is een faillissement voor de exploitant van de hogesnelheidslijn tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland afgewend.

Eurostar kwam in de problemen omdat het internationale treinreisverkeer door de coronapandemie vrijwel is weggevallen. Op dit moment gaat er per dag slechts één trein retour tussen Londen en Parijs en één trein retour van Londen naar Brussel en Amsterdam.

Om een bankroet af te wenden, verhogen aandeelhouders het eigen vermogen van het bedrijf nu met 50 miljoen pond. Daarnaast geven ze garanties af op 150 miljoen euro aan nieuwe leningen. Daarnaast zijn de voorwaarden voor 50 miljoen euro aan krediet verruimd.

Volgens Eurostar biedt dit ruimte om weer aan alle financiële verplichtingen op de korte en middellange termijn te voldoen. Tot de aandeelhouders van Eurostar behoort onder andere het Franse spoorbedrijf SNCF. Deze staatsonderneming heeft een meerderheidsbelang van 55 procent in Eurostar.