‘Vakantie nu 10 procent duurder dan voor de versoepelingen’

 © Hollandse Hoogte / AFP

ANP

Met het versoepelen van de reisadviezen neemt ook de vraag naar vakanties weer toe en dat zorgt ervoor dat de prijzen stijgen.

Volgens reiswebsite Zoover zijn vakanties nu zo’n 10 procent duurder dan voor de versoepelingen. De stijgende prijzen komen voor de Consumentenbond niet als een verrassing, omdat „er nu eenmaal sprake is van vraag en aanbod”.

Het staat reisaanbieders vrij om hogere prijzen te rekenen voor hun vakanties, aldus de Consumentenbond. Bij de organisatie komen niet of nauwelijks klachten binnen over de hogere prijzen. „Het gaat er vooral om wat mensen ervoor over hebben om weer op vakantie te kunnen”, aldus een woordvoerster.

Portugal

Volgens Zoover betalen Nederlanders nu gemiddeld 165 euro meer per vakantie in vergelijking met een paar weken eerder. Vooral vakanties naar Portugal zijn fors duurder geworden. Zoover analyseerde de prijzen van 10 miljoen pakketreizen in de afgelopen drie jaar. Uit de data blijkt dat vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties meerdere keren per dag hun prijzen aanpassen. Dat gebeurt beduidend vaker dan voor corona.

De Consumentenbond merkt op dat reisorganisaties geen dingen doen die niet mogen. Dat is wel zo als er bijvoorbeeld na een boeking nog veel onvoorziene kosten bijkomen. Daarom is het volgens de bond raadzaam om goed voorbereid op reis te gaan en duidelijkheid te hebben over de voorwaarden.

Pakketreis

De bond raadt vakantiegangers sowieso aan om een pakketreis te boeken. Daarmee is de reisorganisatie verantwoordelijk voor een veilige uitvoering van de reis, inclusief het vervoer van en naar de luchthaven.

Verder is het volgens de Consumentenbond verstandig de garantieregeling en de reisverzekering goed te bestuderen. Ook om ingedekt te zijn tegen een eventueel faillissement van de reisorganisatie of bij wijziging van de reisadviezen waarmee een vakantie op het laatste moment geannuleerd kan worden.

Vliegticket

Bij het boeken van louter een vliegticket kan dit volgens de bond het beste direct bij een luchtvaartmaatschappij. Dit omdat er geen garantiefonds bestaat voor losse vliegtickets. Ook doen vakantiegangers er verstandig aan hun vakantie met de creditcard te betalen, omdat de creditcardmaatschappij betalingen kan terugdraaien. Dat is bijvoorbeeld handig als je recht hebt op teruggave, maar met een voucher wordt opgescheept.