Beveiligingsbranche: herstel na crisis gaat geruime tijd duren

 © Getty Images

Gorinchen

In de beveiligingsbranche lijkt het herstel uit de crisis geruime tijd te gaan duren.

Na de enorme tegenvallers in coronajaar 2020 zijn de verwachtingen voor 2021 nog wisselend. Bedrijven die werken in evenementen- en horecabeveiliging zeggen ervan uit te gaan dat de zaken vanaf het derde kwartaal weer zullen aantrekken, maar van alle bedrijven verwacht nog steeds ruim de helft ook dit jaar een verdere omzetdaling.

Daling omzet

Dit komt naar voren uit een onderzoek onder tientallen grotere beveiligingsbedrijven in opdracht van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Die brancheorganisatie heeft het afgelopen jaar al gewezen op de ernstige gevolgen van corona voor de bedrijfstak. Uiteindelijk daalde de omzet in de branche in 2020 met meer dan een tiende naar 1,3 miljard euro.

De klap was het hardst in de evenementen- en horecabeveiliging, maar ook bij andere beveiligingsbedrijven liep de omzet gemiddeld terug, vooral door de sterke terugloop van de luchtvaartbeveiliging. Ook bij winkelbeveiliging en mobiele surveillance ging omzet verloren.

Tijdelijk personeel

Uit de cijfers blijkt nu ook dat werkgelegenheid in de branche de afgelopen vijftien jaar niet zo laag is geweest en zelfs lager is dan in de vorige economische crisis. Het aantal beveiligers daalde met 9 procent tot 25.855. Als gevolg van de onzekere omstandigheden hebben veel bedrijven hun toevlucht moeten nemen tot het inzetten van tijdelijk personeel.