Aandeelhouders achter milieuplan Shell, ook veel steun Follow This

Betogers bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. © EPA

ANP

Shell heeft dinsdag de steun van zijn aandeelhouders gekregen voor zijn eigen milieuplannen.

Een concurrerende resolutie van milieuactivistische aandeelhouder Follow This werd niet aangenomen, maar kreeg wel meer steun dan ooit. Buiten het hoofdkantoor van Shell protesteerden milieuactivisten tegen het olie- en gasconcern.

Lees ook: Actievoerders op de stoep bij Shell-aandeelhouder ABP om klimaat, ook protest in Heerlen

Shell kreeg voor zijn plannen haast 89 procent van de aandeelhouders achter zich. Follow This moest het met steun van ruim 30 procent doen. Dat betekent wel een verdubbeling van de steun voor de milieuresolutie van Follow This ten opzichte van die van vorig jaar.

Follow This

Tijdens de vergadering zette Shell zich af tegen de klimaatresolutie van Follow This. Het olie- en gasconcern zegt al aan alle eisen te voldoen die de milieuactivistische aandeelhouder stelt en verdedigt de keuze voor het willen verminderen van de koolstofintensiteit.

„De beste manier om snel onze absolute CO₂-uitstoot terug te dringen is uit de markt voor fossiele brandstoffen te stappen, maar daar helpen we onze aandeelhouders en de maatschappij niet mee”, legde topman Ben van Beurden het Shell-standpunt uit. „De vraag naar energie is er en als wij die niet leveren, dan doet iemand anders het wel. We kunnen wel zorgen dat de gebruikte energie minder koolstof bevat.”

Kritiek

Kritiek was er van verschillende aandeelhouders die onder meer wezen op de relatief kleine investeringen die Shell in groene energievormen doet. Shell moet volgens sommige aandeelhouders een voortrekkersrol vervullen, terwijl het bedrijf vindt dat de markt eerst voor vraag naar nieuwe producten moet zorgen.

Ook werd er door meerdere aandeelhouders gevraagd naar het rapport van het Internationaal Energieagentschap IEA dat dinsdag uitkwam. Daarin stelt het agentschap dat er geen nieuwe boringen naar olie en gas meer moeten plaatsvinden.

Vergroening

Verder kwam er kritiek van enkele partijen die wel voor het Shell-voorstel stemden. Zij willen dat Shell in de komende jaren meer harde kortetermijndoelen stelt en dat het olie- en gasconcern de komende jaren de vergroening versnelt, maar geven het bedrijf vooralsnog het voordeel van de twijfel. Daarnaast willen enkele grote aandeelhouders, zoals bijvoorbeeld pensioenfonds ABP, via een dialoog Shell naar striktere milieudoelen bewegen.