‘Eén prik straks genoeg voor corona-reispas EU’

 © Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen

Eén prik met een coronavaccin is straks genoeg om de coronapas te krijgen die het reizen in de Europese Unie gemakkelijker moet maken.

Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens, zeggen EU-bronnen. Een reiziger is daarmee nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan bijvoorbeeld mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen vragen om een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of een lidstaat dat van plan is. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen.

Lees ook: Verre bestemmingen blíjven voorlopig ook nog ver weg, letterlijk en figuurlijk

Van drie van de vier vaccins die vooralsnog in de EU zijn goedgekeurd, wordt na een paar weken een herhalingsprik toegediend. De gevaccineerde is dan nog aanzienlijk beter beschermd tegen het virus. Maar een groot deel van de EU-burgers krijgt nog geen tweede dosis voor de zomer aanbreekt. En er is de EU juist veel aan gelegen om reizen in de zomervakantie al mogelijk te maken. Bovendien biedt de eerste prik van Pfizer, Moderna en AstraZeneca ook al bescherming, zeggen onderzoekers.

Onderhandelingen

De EU-landen en het Europees Parlement onderhandelen over de precieze afspraken over de coronapas, die vermoedelijk officieel Covid-certificaat gaat heten. Wie naar een ander EU-land wil reizen, zou vanaf 21 juni met een QR-code kunnen aantonen dat hij of zij is ingeënt, negatief heeft getest of antistoffen heeft door een eerdere besmetting.

Lees ook: Nederlander maakt haast met vakantie na aangepast reisadvies

De EU wil ook weer meer reizigers gaan verwelkomen uit de rest van de wereld. Maar voor hen volstaat één dosis van een tweeprikkenvaccin niet, is volgens de Brusselse bronnen de bedoeling. Het inreisverbod zou alleen kunnen worden ingetrokken voor wie helemaal beschermd is.

Op schema

Nederland ligt nog op schema om 21 juni met de pas te beginnen, zegt een ingewijde. Maar landen als Duitsland, Zweden en Ierland zeggen volgens hem meer tijd nodig te hebben.

Het Europees Parlement wil graag dat wie nog niet is ingeënt, zich gratis kan laten testen voor het coronacertificaat. Maar dat bepalen de EU-landen zelf wel, vinden Nederland en volgens een diplomaat ook de andere lidstaten.