Sportwagenmerk Lamborghini maakt overstap naar elektrisch rijden

 © EPA

ANP

Lamborghini maakt net als andere merken van autoconcern Volkswagen de overstap naar elektrisch rijden.

Het Italiaanse sportwagenmerk stapt af van zijn iconische V12-motoren. Het wil rond 2024 alleen nog maar plug-inhybrides aanbieden. In de tweede helft van dit decennium komt vervolgens de eerste Lamborghini die volledig elektrisch aangedreven is.

Volgens topman Stephan Winkelmann investeert de Italiaanse sportwagenbouwer ongeveer 1,5 miljard euro in de nieuwe elektrische wagens. Hij benadrukte dat de koerswijziging wel een grote uitdaging betekent voor Lamborghini. De focus op het terugbrengen van de CO₂-uitstoot mag immers niet ten koste gaan van de prestaties van de supersnelle auto’s.

Topsnelheid

Met de huidige techniek kunnen zogeheten lithium-ionaccu’s niet lang op topsnelheid werken. „Bereik heeft de hoogste prioriteit. Dit is nog iets waar we aan moeten werken”, aldus Winkelmann. Hij liet daarnaast weten dat het volledig elektrische model waarschijnlijk vier stoelen en twee deuren zal hebben. Maar hoe de bolide er verder gaat uitzien, kon hij nog niet zeggen.

Ferrari

Met het voorgenomen tijdspad zou Lamborghini niet zo snel zijn als rivaal Ferrari die al in 2025 een elektrisch model op de markt wil brengen. Lamborghini is ook niet het eerste luxemerk van de Volkswagen-groep dat zijn elektrische strategie uit de doeken heeft gedaan. Het Britse Bentley kondigde eerder al aan komende jaren volledig over te schakelen op elektrisch rijden. Kenners houden er rekening mee dat het Franse Bugatti, eveneens onderdeel van Volkswagen, ook met elektrische plannen gaat komen. Maar daarover is nog niets naar buiten gebracht.