Afgelopen week recordaantal coronaprikken: 986.433

 © Hollandse Hoogte / ANP

Bijna een miljoen mensen zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus.

Redactie

Van maandag 10 tot en met zondag 16 mei zijn 986.433 prikken gezet, blijkt uit de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Niet eerder waren er in één week zo veel vaccinaties.

Lees ook: Voordringen bij coronaprik was mogelijk, uitnodiging stond online

In de week van 5 tot en met 11 april waren 919.926 mensen gevaccineerd. De week erna zakte dat naar iets meer dan 574.000 prikken, maar sindsdien loopt het aantal inentingen weer gestaag op. In de week van 3 tot en met 9 mei waren iets meer 810.000 mensen geprikt.

Bijna 5,7 miljoen mensen hebben nu hun eerste prik gehad. Dat zijn er ruim 670.000 meer dan vorige week. Van al die mensen hebben bijna 1,8 miljoen ook de tweede prik al gehad, ruim 315.000 meer dan een week geleden. Dankzij die tweede prik zouden ze in elk geval voorlopig beschermd moeten zijn tegen het coronavirus. In totaal zijn nu bijna 7,5 miljoen prikken gezet.

50-plussers

De grootste groep gevaccineerden bestaat uit 50-plussers. In die groep hebben ruim 3,2 miljoen mensen hun eerste prik gekregen. Van hen hebben bijna 1,2 miljoen ook hun herhaalprik al gehad.

De zogeheten vaccinatiegraad is het grootst onder 80- tot 84-jarigen. Zo’n 90 procent van hen heeft de eerste prik gehad en 83 procent ook al de tweede prik. Onder 90-plussers blijft dit achter. Bijna driekwart heeft de eerste dosis ontvangen en twee derde de herhaalprik.

Komende weken werken de GGD’en toe naar het zetten van 2 miljoen prikken per week. Om dat aantal te kunnen halen zijn de gezondheidsdiensten volgens een woordvoerster van de landelijke organisatie GGD GHOR Nederland nog op zoek naar zo’n duizend artsen. Ook zijn er nog „een paar duizend” EHBO’ers en hosts nodig. Mensen met een EHBO-diploma kunnen gevaccineerden die onwel worden na een prik opvangen en hosts zijn nodig om mensen te ontvangen en naar de juiste plek te leiden.