België door naar finale Eurovisie Songfestival

 © Hollandse Hoogte / ANP

België staat zaterdagavond in de grote finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy.

Redactie

De band Hooverphonic kreeg dinsdagavond tijdens de eerste halve finale voor het nummer The Wrong Place genoeg stemmen van de internationale vakjury’s en de kijkers thuis.

Ook Noorwegen, Israël, Rusland, Azerbeidzjan, Malta, Litouwen, Cyprus, Zweden en Oekraïne wisten dinsdag een finaleplaats te behalen. Voor Slovenië, Australië, Noord-Macedonië, Ierland, Kroatië en Roemenië houdt het songfestivalavontuur voor dit jaar op.

Oekraïne voor zestiende keer op rij in finale songfestival

Oekraïne zet met een nieuwe plek in de finale van het Eurovisie Songfestival een inmiddels indrukwekkende reeks van finaleplekken voort. Het land doet dit jaar voor de zestiende keer mee en bereikte tijdens alle deelnames de eindstrijd, in Rotterdam dankzij Go_A en hun lied Shum.

In 2003 debuteerde Oekraïne op het songfestival met een veertiende plaats voor Hasta La Vista van Oleksandr Onomariov. Het jaar erop werd direct de winst binnengehaald toen Ruslana won met Wild Dances.

Door de jaren heen scoorde Oekraïne nog twee tweede plaatsen (in 2007 en 2008), een derde plaats (2013) en was er wederom winst in 2016 toen Jamala verrassend de titel opeiste.

Australië

Australië verliest dit jaar juist de 100 procent score van bereikte finales. Het land deed in 2015 voor het eerst mee met een directe finaleplaats en stootte in de vier jaar daarna steeds door naar de eindstrijd.

Zangeres Montaigne, die niet naar Rotterdam kon afreizen vanwege de coronarestricties in eigen land, werd dinsdag uitgeschakeld.

Tweede halve finale

Donderdag strijden zeventien landen om een plekje in de finale. Dan zijn onder meer Griekenland, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland aan de beurt. Ook dan gaan er tien landen door naar de finale.

Jeangu Macrooy is, omdat Nederland gastland is dankzij de overwinning van Duncan Laurence in 2019, al verzekerd van een finaleplaats. Ook Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië, de zogenoemde ‘big five’, hoeven niet mee te doen aan de halve finales en staan zaterdag sowieso al op het podium.