Sterke stijging verkoop nieuwe personenauto’s EU sinds begin dit jaar

Print
Sterke stijging verkoop nieuwe personenauto’s EU sinds begin dit jaar

Afbeelding: EPA

De verkoop van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie is in de eerste vier maanden van dit jaar omhoog geschoten.

In totaal werden er 3,4 miljoen nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, bijna een kwart meer ten opzichte van dezelfde maanden een jaar geleden. In Nederland daalde in deze maanden het aantal nieuw geregistreerde auto’s juist ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug, met bijna 12 procent tot 104.497.

Van alle EU-landen was Nederland de op twee na sterkste daler. Roemenië stond met bijna 15 procent bovenaan bij de dalers, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA.

Italië en Frankrijk

Van de vier grootste Europese markten noteerden Italië en Frankrijk tussen januari en april de sterkste verkopen. In Italië steeg het aantal registraties met 68,4 procent, in Frankrijk was sprake van een ruime verdubbeling. De maanden maart en april zorgden voor een substantiële stijging.

Met name de maand april springt eruit. Ten opzichte van vorig jaar zijn er in die maand veel meer nieuwe personenauto’s geregistreerd. Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland stonden bovenaan. Dat komt volgens de ACEA doordat in april 2020 door coronabeperkende maatregelen ruim driekwart minder nieuwe personenauto’s op kenteken werden gezet. Er werd toen veel minder gereisd en autofabrieken leverden minder auto’s omdat er door gedwongen sluitingen minder werd geproduceerd. Ondanks de flinke stijging vorige maand werden er alsnog bijna 300.000 auto’s minder geregistreerd tegenover april 2019.

Nederland

De stijging in april speelde ook in Nederland, waar het aantal nieuw geregistreerde auto’s ruim verdubbelde, met bijna 56 procent. Werden er in april 2020 nog 15.322 auto’s geregistreerd, vorige maand was dat aantal gestegen tot 23.846.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen