Israël onderzoekt wanneer wapenstilstand mogelijk is

 © EPA

Redactie

Israël onderzoekt volgens een militaire bron wanneer het mogelijk is om een wapenstilstand met Hamas af te kondigen. De anonieme bron zegt dat een staakt-het-vuren mogelijk is, maar dat nog dagen verder bombarderen ook een optie is.

Lees ook: De knutselraketten van Hamas reiken steeds verder

„We bekijken wat het beste moment is voor een wapenstilstand”, aldus de bron tegen persbureau AFP. Israël is bezig met evalueren of de mogelijkheden van Hamas om Israël aan te vallen genoeg zijn verkleind. „De Hamas-leiding van Gaza moet begrijpen dat de raketaanvallen op Israël niet mogen blijven plaatsvinden”, zei de militaire bron.

Honderden doden

Het geweld heeft de afgelopen week het leven gekost aan meer dan 200 mensen, vooral in de Gazastrook. Daar raakte de infrastructuur ernstig beschadigd door de aanhoudende strijd tussen Israël en militante Palestijnen. Tienduizenden Palestijnen zijn hun huizen ontvlucht en in Israël moeten veel mensen schuilen voor raketbeschietingen.

Internationaal groeit de druk om een wapenstilstand te sluiten en ook in Israël vragen commentatoren zich af hoe zinvol het is om de strijd voort te zetten. De krant Jerusalem Post schreef dat inmiddels wel duidelijk is dat Israël niet van plan is grondtroepen te sturen om een veel hardere klap uit te delen aan Hamas.

Niet te winnen

Een conflict is daardoor volgens de krant waarschijnlijk door geen van de strijdende partijen te winnen. Israël zou weliswaar enkele topfiguren hebben uitgeschakeld, maar Hamas en Islamitische Jihad zouden nog steeds beschikken over vele duizenden strijders en raketten.

Bronnen zeggen tegen de krant dat Israël de afgelopen anderhalve week twee keer heeft geprobeerd om de belangrijke Hamas-commandant Mohammed Deif te doden. Hij kwam in beide gevallen op het laatste moment weg. Dat lijkt volgens de krant te worden aangevoerd als reden om door te gaan met de luchtaanvallen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal