Kamer wil gratis PCR-coronatest voor Nederlandse reizigers

 © MARCEL KRIJGSMAN / ANP-HOLLANDSE HOOGTE

Redactie

Vakantiegangers in Nederland die komende zomer naar het buitenland willen maar nog geen coronavaccin hebben gekregen, moeten gratis een PCR-test kunnen krijgen, vindt een meerderheid van partijen in de Tweede Kamer. De Europese Commissie wil dat ook, maar het demissionaire kabinet is er niet happig op.

Het Europese vaccinatiepaspoort mag niet zorgen voor een tweedeling in de samenleving, vinden de partijen. Voor niet-gevaccineerden is een negatieve PCR-test het alternatief om te kunnen reizen, maar die tests zijn bij commerciële aanbieders aan de prijzige kant. Een PCR-test met reiscertificaat kost al gauw ruim 100 euro.

Lees ook: Naar het strand of nog niet? Dit is er al mogelijk in de Europese vakantielanden

’Op kosten gejaagd’

„Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is, wordt dan op grote kosten gejaagd”, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, initiatiefnemer van de motie, woensdag tijdens een debat over de naderende EU-top. „Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis verstrekt worden.”

Ook GroenLinks hekelt het standpunt van het kabinet. Als er geen gratis test komt, zijn jongeren volgens GL’er Tom van der Lee de sjaak en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland.

Andere partijen die ook een gratis test willen zijn in elk geval CDA, SP, Volt, ChristenUnie, PvdA en DENK. Daarmee heeft het idee al een meerderheid.

Sjoerdsma wijst erop dat in andere EU-landen deze zomer wel gratis PCR-testen worden aangeboden aan reizigers. Volgens de D66’er kan het kabinet het geld voor de testen betalen met de miljarden uit het Europees coronaherstelfonds, waarop Nederland in de eerste aanvraagronde nog geen aanspraak heeft gemaakt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal