‘Bestand tussen Israël en Hamas in de komende dagen’

 © EPA

Israël en Hamas worden het waarschijnlijk in de komende twee dagen eens over een wapenstilstand. Dat zeggen bronnen bij de strijdende partijen tegen internationale media.

Redactie

Bij zo’n bestand zou eerst een einde komen aan de Israëlische bombardementen op doelen in de Gazastrook, zeggen een hoge Israëlische functionaris en andere ingewijden tegen de Amerikaanse krant The New York Times. Ook stopt Israël met pogingen om topfiguren te doden van Hamas. Dat moet dan de grootschalige raketbeschietingen op Israël staken.

Israël eist ook dat Hamas stopt met het graven van tunnels richting Israël die gebruikt kunnen worden om aanvallen mee uit te voeren. De Israëliërs verlangen verder dat er een einde komt aan gewelddadige protesten aan de grens van de Gazastrook en Israël.

Niet toegegeven

Op een later moment zouden ook lichamen en gevangenen kunnen worden uitgewisseld. Israël zou ook bereid zijn om weer goederen toe te laten tot de Gazastrook, een verarmde Palestijnse enclave aan de kust. De Israëlische regering heeft publiekelijk overigens nog niet toegegeven dat het om de tafel zit met Hamas.

Israël en Hamas hebben in het verleden ook al wapenstilstanden gesloten. Toen liepen onderhandelingen soms vertraging op doordat sommige belangrijke Hamas-functionarissen slecht bereikbaar zijn. Die zouden vrezen dat ze worden geliquideerd door Israël en zitten vaak ondergedoken. Ze gebruiken dan ook geen elektronische apparaten.

Twee dagen

Ook een Hamas-functionaris toonde zich optimistisch over de uitkomst van de onderhandelingen. „Ik denk dat de huidige inspanningen rond een wapenstilstand een succes zullen worden”, zei Moussa Abu Marzouk bij de Libanese televisiezender al-Mayadeen. „Ik verwacht binnen twee dagen een bestand op basis van een wederzijdse overeenkomst.”

Lees ook: Israël wordt weer een Haags onderwerp: beweging in standpunten over conflict

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal