Column: Ik kán niet voor Ajax zijn, ik ben tot VVV veroordeeld

 © De Limburger

Peter Leijsten

Van de week, nog midden in het rouwproces na de roemloze degradatie, het digitale afschrift in de internetbankierenapp maar eens opgesnord. Op 25 juni 2020 scheurde ik digitaal 213,75 euro af. Als tegenprestatie beloofde toen-nog-eredivisionist VVV-Venlo, ontvangende partij in deze financiële transactie, mijn seizoenkaart voor het seizoen 2020/2021 klaar te leggen.

Als het goed is, ligt die kaart nog steeds op het kantoor van VVV; ik heb ’m althans nooit opgepikt. Want laten we wel wezen, wat moet je met een seizoenkaart als je het stadion niet in mag?

Wat ik dit seizoen terugkreeg voor die 213,75 euro? Zegge en schrijve 23 verloren competitieduels. Meer dan negentig tegendoelpunten, ruim 2,5 per wedstrijd. Een historisch pak slaag (0-13) tegen Ajax, waarna Johan Derksen mijn club ‘een café-elftal’ noemde.

Hoon ook van alle vrouwen in mijn huishouden. ‘Het is voetbal. Waar maak je je druk om?’, zei Simone als ik na de zoveelste deceptie weer eens met een zevezöldergezich op de bank ongezellig zat te doen. ‘PSV is de beste, maar ik ben voor Sparta. VVV is slecht’, voegde Suus, die blijkbaar van het bestaan van Sparta afweet, eraan toe.

En Marijne dan? Die is plots, terwijl ze eigenlijk een hekel heeft aan voetbal, voor Ajax. Omdat vriendin Vera óók voor Ajax is. Lekker makkelijk.

O, was ik ook maar voor Ajax. Maar nee, ik moest weer zo nodig met uitzicht op de lichtmasten van De Koel opgroeien. En door mijn vader als zesjarige al meegesleept worden naar de Kaldenkerkerweg. Ik kán helemaal niet voor Ajax zijn, ik ben levenslang tot VVV veroordeeld.

Oh ja, voor die 213,75 euro kreeg ik, en met mij alle seizoenkaarthouders, ook nog sushi aan huis bezorgd, met de complimenten van VVV. Sympathiek, maar dus wel sushi van 213,75 euro. Vissersweduwe Kniertje in Op hoop van zegen zag het al haarscherp: ‘De vis wordt duur betaald.’

Lees ook: VVV daalt voor zesde keer af naar eerste divisie in 32 jaar: van ‘degradatie met opzet’ tot eigen doelpunt van de keeper

Al in november zag ik de degradatie van VVV aankomen. Op Twitter sprak ik erover met de buiten de provincie Limburg wonende Fortuna Sittard-fan Nort Hesse die het na een slechte start van zijn club ook niet meer zag zitten. Ik stelde Nort gerust: het komt goed met Fortuna. Antwoord van Nort: ‘Als Fortuna erin blijft, fiets ik vanuit mijn huis in Utrecht naar het stadion om het te vieren. #bewaartweet’.

Fortuna handhaafde zich met twee vingers in de neus; Nort houdt nu woord. Samen met Yelle en Joris, twee andere uitgevlogen Fortunezen, fietst hij op 19 juni van Utrecht naar Sittard. Een tocht waarmee het trio geld inzamelt (zie Tour de Handhaving) voor Fortuna-fans die hard geraakt zijn door de coronacrisis en niet zomaar eventjes geld voor een nieuwe seizoenkaart kunnen ophoesten.

Een mooie inzamelingsactie die mijn steun verdient. Want wanneer je zoals ik 213,75 euro in een heilloze zaak kunt steken en er naderhand ook nog om kunt lachen, kun je ook 15 euro voor minder fortuinlijke fans opzijleggen. Opdat zij ook komend seizoen hun club weer tegen Ajax kunnen zien spelen. Zíj wel.

Peter Leijsten (46) is journalist en woont samen met zijn vriendin en hun twee dochters Marijne (13) en Suus (8). Reageren? peter.leijsten@delimburger.nl