EU-kartelboete voor Zwitserse bank UBS van Limburgse topman Ralph Hamers

Print
EU-kartelboete voor Zwitserse bank UBS van Limburgse topman Ralph Hamers

Ralph Hamers, topman van UBS. Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

De Zwitserse bank UBS die wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers heeft samen met twee andere banken een kartelboete gekregen van de Europese Commissie.

De boete van in totaal 371 miljoen euro werd opgelegd vanwege kartelpraktijken rond de handel in Europese staatsobligaties.

De hoogste boete, van 172 miljoen euro, is voor UBS. De kartelpraktijken vonden plaats tussen 2007 en 2011, dus lang voordat Limburger Hamers topman werd van de grootste bank van Zwitserland. Het Japanse Nomura moet van de Europese Commissie bijna 130 miljoen euro betalen en het Italiaanse UniCredit ruim 69 miljoen euro. Het Britse NatWest trok aan de bel bij de commissie over het kartel en ontloopt daardoor een boete. Ook andere betrokken banken hoeven om verschillende redenen geen boete te betalen.

Chatrooms

De obligatiehandelaren van de banken deelden onderling via chatrooms gevoelige informatie over bijvoorbeeld prijzen en strategie bij de handel in Europese staatsobligaties. Dat gebeurde dus tijdens de financiële crisis van destijds. „Het is onacceptabel dat tijdens de financiële crisis, toen veel financiële instellingen met belastinggeld gered moesten worden, deze banken samenspanden in die markt ten koste van Europese lidstaten”, zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

UBS overweegt in beroep te gaan tegen de boete en stelt dat jaren geleden al stappen zijn genomen om dergelijke praktijken te voorkomen. UniCredit liet weten de boete aan te zullen vechten en ontkent schuldig te zijn aan de kartelpraktijken.

Kartelvorming

In april legde de Europese Commissie een boete op van meer dan 28 miljoen euro aan de banken Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch en Crédit Agricole vanwege kartelvorming bij de handel in staats- en overheidsleningen. Deutsche Bank was ook betrokken bij dat kartel maar kreeg geen boete omdat de Duitse bank Brussel informeerde over de zaak.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu