Brandbrief cultuursector: ‘Open de poorten van cultuur’

Print
Brandbrief cultuursector: ‘Open de poorten van cultuur’

Een leeg DeLaMar Theater in Amsterdam, symbool voor de coronacrisis die de cultuursector hard raakt. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP / REMKO DE WAAL

De cultuursector moet zo snel mogelijk weer open, schrijven 160 prominenten in een open brief die vrijdag in de Volkskrant te lezen is. Zo wordt „maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur”.

Op initiatief van oud-NS-topman Roger van Boxtel zeggen de ondertekenaars het onaanvaardbaar te vinden dat de coronalockdown voor culturele instellingen nog voortduurt, terwijl andere sectoren wel weer open mogen. „Door de cultuursector nu achter aan te laten sluiten in de opening van de samenleving, wordt voorbijgegaan aan de enorme maatschappelijke waarde van die sector, die bovendien de motorolie is van de Nederlandse economie. Een economie die in grote mate steunt op toerisme, op een aantrekkelijk vestigingsklimaat en op de behoefte om samen te werken, te wonen en te leven”, betogen de ondertekenaars.

Lees ook: Plankenkoorts, alternatief podium voor Limburgse theatermakers op regionale televisie

Ze wijzen erop dat vorige zomer al is aangetoond dat culturele instellingen veilig kunnen werken met bestaande protocollen. Daarom doen ze de oproep: „Als cultuurliefhebbers roepen wij het kabinet op om niet langer te wachten: open zo snel mogelijk de poorten van de cultuur!”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen