CBS: huizenprijzen breken ook in april een record

Print
CBS: huizenprijzen breken ook in april een record

Afbeelding: ANP

De Nederlandse huizenprijzen breken record op record en dat was ook in april het geval.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster was sprake van de sterkste prijsstijging in bijna twintig jaar.

Zogeheten bestaande koopwoningen waren 11,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na mei 2001. Eind 2019 leek de prijsstijging wat af te vlakken, maar sindsdien zit die weer in de lift.

Verhuizen

In de voorgaande maanden gingen de huizenprijzen ook al heel hard omhoog. Daarbij speelt mee dat het aanbod aan huizen flink geslonken is, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes heel erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.

Halverwege 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen nog een dieptepunt. Vanaf dat moment is er een stijgende trend. In april waren de prijzen bijna twee derde hoger. Dat is het hoogste niveau ooit. Kenners waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken.

Overdrachtsbelasting

Het aantal transacties nam afgelopen maand wel amper toe. In april ging 0,5 procent meer huizen van de hand dan een jaar eerder. Die stijging is veel lager dan in de eerste drie maanden van het jaar. Mogelijk heeft het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters hier mee te maken. Deskundigen van IG&H wezen er onlangs op dat veel starters de aankoop van hun woning eind vorig jaar hadden uitgesteld en hadden verschoven naar het eerste kwartaal van dit jaar.

Of starters echt geholpen zijn met het afschaffen van de overdrachtsbelasting valt nog te bezien. Er klinkt de laatste tijd ook veel kritiek op de overheidsmaatregel. De ingreep werkt juist averechts, zeggen veel kenners. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgt het er alleen maar voor dat mensen met meer geld tegen elkaar opbieden, met als gevolg dat de huizenprijzen verder oplopen.