Hoe kun je de motorolie van je auto verversen?

Print
Hoe kun je de motorolie van je auto verversen?

Mogelijk wist je al dat er in de motor van je auto speciale olie zit. Dit wordt ook wel motorolie genoemd. Het is daarnaast ook goed om te weten dat deze olie zo nu en dan ververst moet worden. Het kan lastig zijn om te bepalen wanneer de motor hieraan toe is. Bij de ene auto moet je dit bijvoorbeeld al na 10 duizend kilometer rijden doen, terwijl het verversen van de motorolie bij een ander model juist pas na 40 duizend kilometer rijden gedaan hoeft te worden. Onderstaand zal dit ook uitgelegd worden, terwijl je in dit artikel ook meer over motorolie in het algemeen kunt leren.

Welke soorten motorolie zijn er?

Motorolie is van belang aangezien het gebruikt wordt om de bewegende delen van de motor van je auto te smeren. Dit verlaagt vervolgens het risico op zowel corrosie als slijtage, terwijl de olie ook vuil wegspoelt. Daarnaast is het goed om te weten dat er diverse soorten motorolie zijn. Zo verschillen ze qua jaargetijde. Er is bijvoorbeeld een olie speciaal voor de zomer en de winter, al is er ook een vierseizoenenolie. Dit smeermiddel mag overigens één of twee getallen bevatten conform de SAE-norm. Het eerste getal staat voor de minimale werkingstemperatuur, terwijl het tweede nummer juist de viscositeit bij hoge temperaturen toont. Hoe hoger het getal is, hoe dikker de motorolie is. Dit smeermiddel kan bovendien verschillen qua motortype. Olie voor dieselmotoren heeft bovendien de letter C, terwijl dit de letter S is bij benzinemotoren. Universele motoroliën zijn tevens beschikbaar en bevatten daarom beide letters. Bovendien bestaan er nog diverse bepaalde symbolen:

• SF: voor motoroliën die ingezet werden in personenauto’s die geproduceerd zijn in de jaren 80

• SG: motoroliën die gebruikt werden in bedrijfsvoertuigen die in de jaren 80 geproduceerd zijn

• SH: in motoren die vervaardigd zijn na 1994

• SL: in turbogeladen motoren met meerdere kleppen, die vervaardigd zijn na 2000

Hoe kan motorolie verslechteren?

Helaas kan motorolie na verloop van tijd slechter worden. Dit is vooral het geval als diverse soorten smeermiddelen vermengd worden. Dit leidt namelijk tot het vormen van onoplosbare afzettingen op de wanden van de motor, wat je zult zien tijdens een inspectiebeurt aan de oliepeilstok. Als sommige oliën blootgesteld worden aan lage of hoge temperaturen kan dit bovendien zorgen voor stroperigheid, wat je opnieuw kunt waarnemen tijdens een controle met de oliepeilstok. Ook door langdurig gebruik kan de kwaliteit van de motorolie verslechteren, wat je zowel aan de kleur als de stroperigheid zult zien. Laat je de motor lang stationair draaien? Hierdoor verslechtert de kwaliteit van de motorolie ook. Het kan dan nodig zijn om het smeermiddel te verversen, wat ook nodig is nadat je het een bepaald aantal kilometers gebruikt hebt. Wat hierbij precies het richtlijn is hangt van de producent van je auto af.

Hoe kun je de motorolie van je auto vervangen?

De kans is dus groot dat je ooit een keer de motorolie van je auto moet vervangen. Dit kun je eenvoudig zelf doen met behulp van het onderstaande stappenplan.

1. Plaats je auto eerst op een vlakke ondergrond. Doe je dit al rijdend? Laat de motor dan minstens tien minuten lang afkoelen voordat je aan de slag gaat.

2. Heb je tien minuten gewacht? Schroef dan de aftapplug van de carterpan los.

3. Voer vervolgens het afvalproduct af in een bak dat je eerder al hebt neergezet naast je auto.

4. Als je de auto ververst kan het handig zijn om ook direct een nieuw oliefilter te plaatsen in je voertuig. Een exemplaar dat verstopt is kan immers nooit efficiënt werken, dat schiet niet op.

5. Voordat je de filter plaatst kan het slim zijn om circa 200 milliliter motorolie er doorheen te gieten. Ook kun je een beetje olie gebruiken om de O-ring van het oliefilter in te smeren voordat je het plaatst.

6. Giet dan eerst circa 80 procent van de door de autoproducent aanbevolen hoeveelheid in. De rest voeg je daarna geleidelijk toe, doe dit per keer met 150 milliliter. Controleer constant hoeveel erin zit met de peilstok. De bovenzijde van de olielaag moet zich hierbij bevinden tussen de ‘min’ en ‘max’.

7. Vervolgens moet je alle pakkingen en afdichten controleren, waaronder de oliedop. Indien het nodig is moet je ze vervangen.

Informatie bronnen:

https://www.autodoc.nl/motorolie

http://www.autogeschiedenis.nl/auto-tips/hoe-moet-je-olie-verversen.htm