Kabinet wil rente op krediet jaar langer beteugelen

Print
Kabinet wil rente op krediet jaar langer beteugelen

Minister Wopke Hoekstra. Afbeelding: ANP

Het kabinet wil dat de rente die bedrijven rekenen als consumenten rood staan of goederen op krediet afbetalen, langer beperkt blijft.

De rente op deze kredieten blijft tot 1 juli 2022 op maximaal 10 procent, als het aan minister van Financiën Wopke Hoekstra ligt. Het gaat om rente op zogenoemd consumptief krediet, waarvan mensen bijvoorbeeld gebruik maken als ze een lening afsluiten om een auto te kopen.

Sinds augustus geldt een maximumrente van 10 procent van het bedrag, in plaats van de 14 procent die eerst gold. De tijdelijke verlaging werd ingevoerd zodat Nederlanders in de coronacrisis tegen lagere kosten geld kunnen lenen voor producten en andere „consumptieve uitgaven”. Omdat Nederlanders „nog steeds een verlies van inkomen kunnen ondervinden door de gevolgen van de coronacrisis en behoefte kunnen hebben aan krediet, wordt de maatregel verlengd”.

De regeling is in consultatie gegaan, wat betekent dat belanghebbenden hun zegje erover kunnen doen. De consultatie duurt tot 4 juni van dit jaar.