Eindelijk dagsucces voor Nizzolo in Giro, Groenewegen stapt af

Print
Eindelijk dagsucces voor Nizzolo in Giro, Groenewegen stapt af

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Giacomo Nizzolo heeft vrijdag de dertiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De spurter van Team Qhubeka Assos was in Verona de snelste in een massasprint. Het was voor Nizzolo, na elf tweede plekken in zeven deelnames, zijn eerste overwinning in de ronde van zijn thuisland.

Edoardo Affini finishte als tweede. De Italiaanse ploegmaat van Dylan Groenewegen probererde de sprinters te verrassen met een late uitbraak, maar werd vlak voor de streep voorbijgesneld door Nizzolo. Peter Sagan van BORA-hansgrohe, de drager van de puntentrui, kwam net tekort en werd derde, vlak voor Davide Cimolai van Israel Start-Up Nation. Elia Viviani (Cofidis), afkomstig uit Verona, stelde teleur met een negende plek.

Dylan Groenewegen eindigde als tiende. De 27-jarige Nederlandse sprinter liet na de rit weten zaterdag niet meer te starten. Groenwegen maakte na negen maanden schorsing zijn rentree in de Italiaanse ronde. De Amsterdammer wende weer aan het gevoel in het peloton, maar kon zijn comeback niet opsieren met een ritzege. In vier massasprints kwam hij tot een vierde, achtste, zevende en tiende plaats.

„Mijn Giro zit er op. Ik heb genoten van het wedstrijdgevoel en van de besprekingen. Het gevoel wat ik nodig heb om te winnen is terug en ik zal me gaan voorbereiden op mijn volgende doelen.”

Ook ploeggenoot David Dekker gaat naar huis. „De pijp is bij beide jongens best een eindje leeg”, zei ploegleider Arthur van Dongen.

De roze trui blijft in het bezit van de Colombiaan Egan Bernal. Zaterdag staat de etappe met aankomst op de Monte Zoncolan op het programma.