Heerlen en Maastricht schoppen het tot de finale van het songfestival

Print
Heerlen en Maastricht schoppen het tot de finale van het songfestival

Uit de tv-uitzending van de halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek -

Heerlen en Maastricht zijn beide met korte filmpjes in de finale van het Eurovisiesongfestival te zien. Terwijl Maastricht zich vrij voorspelbaar presenteert, bevreemdt de locatie van Heerlen.

De bewegende postcards zijn gekoppeld aan de inzendingen van Finland en Albanië en waren ook al in de halve finale te zien. Omdat beide landen de finale hebben gehaald, komen de twee Limburgse steden zaterdagavond weer gedurende een seconde of twintig, dertig in beeld.

De Maastricht-promotie is gefilmd op de Hoge Brug, van waaruit de Maas en de skyline van de stad op vrij conventionele wijze worden getoond. Tijdens de halve finale strooide commentator Cornald Maas een snufje zout in de lokale wond met de opmerking dat „Maastricht een van de steden was die het songfestival wilden organiseren.”

Albanese volkslied

Zaterdagavond wordt het filmpje herhaald vlak voor de Albanese bijdrage van Anxhela Peristeri, die als tweede aan de beurt is. Dat de eerste regel van het Maastrichtse en Albanese volkslied identiek zijn, zal op toeval berusten.

Lees ook: Komt het Maastrichtse volkslied uit Roemenië?

Heerlen laat zich, gekoppeld aan de Finse inzending van de groep Blind Channel, van een heel andere kant zien. De gemeente had zich liever met de veelgeprezen stationsuitbreiding Maankwartier aan een paar honderd miljoen kijkers gepresenteerd, maar het festival heeft voor beelden uit de zilverzandgroeve van Sibelco gekozen. Hoe en waarom weet de gemeente niet.

De groeve is bijzonder voor Nederland, maar stadspromotie? Heerlen vindt van wel: „De gemeente is trots op die keuze. Niet alleen vanwege de unieke locatie met het groevegebied en de mijnsteenberg van de Oranje Nassau 4 aan de rand van de Brunsummerheide, maar ook omdat Heerlen, samen met Maastricht, de enige stad uit Limburg is die te zien is tijdens het songfestival.”

Geweldig podium

Cultuurwethouder Jordy Clemens: „En het feit dat we zijn gekoppeld aan Finland pakt voor ons goed uit. Zij zijn door naar de finale en dat betekent dat het filmpje morgen opnieuw wordt uitgezonden. Dan kunnen we een bijzonder stukje Heerlen laten zien aan ruim 200 miljoen mensen in heel Europa en ver daarbuiten. Dat is een geweldig podium voor onze stad.”

Afgelopen december riep de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2021 op om unieke plekken aan te melden die kunnen dienen als decor voor deze bewegende postkaarten. Daarop kwamen 750 suggesties binnen. Uiteindelijk zijn daar 39 unieke locaties uit gekozen, waaronder Maastricht en Heerlen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen