Vogelgriep bij kalkoenbedrijf in Weert, duizenden dieren worden geruimd

Print
Vogelgriep bij kalkoenbedrijf in Weert, duizenden dieren worden geruimd

Afbeelding: Stefan Koopmans

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Bij een kalkoenbedrijf in Weert is vogelgriep vastgesteld. Alle dieren, ongeveer 13.000, worden geruimd. Ook een nabijgelegen leghennenbedrijf met 66.000 dieren wordt geruimd. Dat bedrijf ligt binnen een straal van een kilometer van de besmette kalkoenenhouder.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de dieren de komende dagen ruimen.

Rondom het kalkoenbedrijf liggen binnen een straal van drie kilometer ook nog zeven andere pluimveehouderijen. Zij worden gecontroleerd op vogelgriep door het afnemen van monster. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant (H5) van de vogelgriep. Die kan leiden tot het ernstig ziek maken van de vogels tot overlijden.

Vervoersverbod

Minister Carola Schouten van Landbouw heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveehouderijen afgekondigd in deze zone van tien kilometer rond het bedrijf in Weert, waar nog eens 128 andere bedrijven liggen. Dat betekent dat dieren, eieren, mest en gebruikt strooisel niet mogen worden vervoerd die afkomstig zijn van deze bedrijven. Een deel van omliggende bedrijven ligt over de grens in België.

Er geldt nog altijd een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee vanwege de vogelgriep. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen