Middelbare scholen gaan op 31 mei weer helemaal open

 © Getty Images/Maskot

De middelbare scholen mogen eerder dan verwacht hun deuren weer helemaal openen. Leerlingen hoeven niet langer 1,5 meter afstand te houden. Wel moeten ze twee keer per week een zelftest doen.

Dat betekent dat het voorgezet onderwijs per 31 mei weer met volledige klassen kan draaien. Het kabinet kwam zaterdagmiddag bij elkaar in het Catshuis om de knoop door te hakken. Het besluit wordt genomen op basis van een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het gaat de goede kant op met de coronacijfers, dus is er geen bezwaar tegen deze versoepeling.

Fysiek les

Middelbare scholieren krijgen momenteel nog maar een deel van de week fysiek les, alleen voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen al opgeheven. Met het nieuwe besluit wordt een stapje in het heropeningsplan vervroegd, en kunnen leerlingen de laatste paar weken voor de zomervakantie weer volledig naar school.

Lees ook: Leerachterstand in onderwijs na coronajaar: ‘Echte probleem is het lerarentekort’

Overigens is niet iedereen te spreken over een heropening. CNV Onderwijs vindt het niet wenselijk, omdat veel leraren niet zijn gevaccineerd en het voor hen lastig zal zijn voldoende afstand te houden tot leerlingen. En dat zou weer meer ziekteverzuim tot gevolg hebben, voorspelt de vakbond. „Waarom zou je organisatorisch zo’n risico nemen voor de laatste paar weken van het jaar?”, zei een woordvoerder eerder deze week.

Verder versoepelen

Dat er meer ruimte komt voor middelbare scholieren om weer naar school te gaan, vindt het kabinet uiteraard fijn, maar hun ouders zijn vaak nog niet ingeënt. Uit angst voor nieuwe brandhaarden zette het kabinet er tot dusverre de rem op.

Op 1 juni bepaalt het kabinet of ’stap drie’ van het openingsplan kan worden gezet, en er verder versoepeld kan worden. Dan wordt idealiter besloten dat musea, theaters en bioscopen weer open kunnen en dat het thuisbezoek uitgebreid kan worden van twee naar vier personen. Horecagelegenheden zouden dan ook onder voorwaarden open kunnen voor uit eten gaan.