Fortunato wint veertiende rit van de Giro

Ritwinnaar Lorenzo Fortunato. © Reuters

Lorenzo Fortunato heeft de veertiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan van het kleine EOLO-Kometa was de snelste in een 205 kilometer lange rit vanuit Cittadella, die eindigde op de mytische Monte Zoncolan.

Al snel na vertrek uit Cittadella ontstond er een kopgroep van elf renners, waarvan ook Bauke Mollema deel uitmaakte. De renner van Trek-Segafredo pakte op de eerste twee klimmetjes (vierde en tweede categorie) punten voor het bergklassement, waarin hij nummer 2 Egan Bernal tot vier punten is genaderd: 44 om 48.

Dylan Groenewegen was zaterdag niet meer van start gegaan. De Jumbo-Visma-renner, die voor het eerst na zijn lange schorsing weer een grote ronde reed, maakte net als zijn ploeggenoot David Dekker vrijdagavond duidelijk dat zijn Giro d’Italia er voor dit jaar op zat.

Lees ook: Tom Dumoulin heeft plezier in fietsen teruggevonden: ‘Het was de afgelopen jaren niet prettig om met mij samen te werken’

Beklimming

Met nog veertien kilometer te gaan begonnen de zeven overgebleven koplopers aan de beklimming van de Monte Zoncolan. George Bennett, Alessandro Covi, Lorenzo Fortunato, Nelson Oliveira, Andrii Ponomar en Jan Tratnik maakten zich met Mollema los van de rest, waarna uiteindelijk Fortunato en Tratnik met zijn tweeën overbleven.

Op zo’n drie kilometer voor de finish hat het duo een voorsprong van zo’n vijftig seconden op Mollema en consorten, en het was uiteindelijk Fortunato die aan het langste eind trok.