Duitse politie doorzoekt huis AfD-leider wegens opruiing

Björn Höcke. © DPA

Het huis van de leider van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in de deelstaat Thüringen is zaterdag doorzocht door politieagenten. Björn Höcke wordt verdacht van opruiing tegen vluchtelingen en migranten.

Volgens Duitse media doet de aanklager al een jaar onderzoek naar Höcke. De directe aanleiding was een foto die de politicus op Facebook plaatste van de Duitse kapitein Carola Rackete. Die werkt voor de reddingsorganisatie Sea-Watch.

’Ik heb marteling, seksueel geweld, mensenhandel en moord geïmporteerd’ stond er bij de foto. De aanklager zegt dat Höcke bedoelde dat vluchtelingen zich hier schuldig aan maken en hij zo mensen wilde ophitsen tegen migranten. De AfD in Thüringen en Höcke worden sinds 11 mei als extremistisch gezien door de aanklager.

Boos

De woordvoerder van de AfD reageerde boos op de huiszoeking. „De huiszoeking bij de voorzitter van de sterkste oppositiepartij van Thüringen is een volgend dieptepunt in het misbruik van justitie tegen ongewenste politieke meningen.” Volgens de woordvoerder valt de Facebookpost onder de vrijheid van meningsuiting.

Höcke is de oprichter van de extreemrechtse aftakking van AfD, der Flügel. Die beweging is inmiddels opgeheven maar zou nog veel invloed hebben binnen de partij.