Cabine kabelbaan stort op grote hoogte neer bij Lago Maggiore in Italië: 13 doden

Op de achtergrond de verpletterde cabine. © HOLLANDSE HOOGTE / AFP

Redactie

In de buurt van het Lago Maggiore, een meer in Noord-Italië, is een cabine van een kabelbaan gevallen waarbij 13 mensen overleden zijn.

De slachtoffers zouden allemaal op slag dood zijn geweest. Twee kinderen van 5 en 9 jaar zijn in kritieke toestand naar een ziekenhuis gevlogen. Mogelijk hebben de kabels het begeven. Het ongeluk vond plaats bij de kabelbaan van het dorpje Stresa naar de plaats Mottarone.

Volgens Italiaanse media stortte de cabine rond 13.00 uur naar beneden en hing die op dat moment op een ’relatief hoog punt’. Het is onduidelijk hoeveel mensen er precies aan boord waren. Het gaat om de Stresa Mottarone-kabelbaan aan de westkant van het meer. De kabelbaan brengt passagiers vanaf het Maggioremeer tot een hoogte van 1492 meter in een rit die ongeveer 20 minuten duurt. 300 meter voor het hoogste punt zou het gruwelijk mis zijn gegaan.

.

Twee kinderen zijn met een ambulancehelikopter naar het ziekenhuis gebracht in Turijn. Volgens de krant Corriere Della Sera worden de reddingsinspanningen bemoeilijkt door het feit dat de cabine in een bebost gebied viel. „De cabine is bijna helemaal verwoest”, zegt een reddingswerker.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, de Italiaanse krant La Repubblica spreekt over „een mogelijk falen van de kabel.” De baan was net weer open, na een toeristenstop door het coronavirus.

Twee brandweerkorpsen werken samen om de slachtoffers te redden of te bergen. Daarbij is ook een helikopter ingezet.

Archieffoto van de bewuste kabelbaan in het noorden van Italië. © FLICKR

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Italiaanse premier Mario Draghi heeft „met grote droefheid” kennis genomen van het nieuws over het ongeval. Hij condoleerde de families van de slachtoffers en zei dat zijn gedachten uitgaan naar de gewonde kinderen.

De Italiaanse regering heeft de eerste stappen in gang gezet voor het opzetten van een onderzoekscommissie. Die gaat de controles die in het verleden zijn uitgevoerd op de kabelbaan onderzoeken, reageert minister van Infrastructuur Enrico Giovannini.