Oscar Riesebeek laat zich aftroeven door Victor Campenaerts in de Giro

Oscar Riesebeek eerder deze Giro. © De Telegraaf/STEFANO SIRROTI

Redactie

Oscar Riesebeek is er net niet in geslaagd een etappe in de Giro d’Italia te winnen. De Nederlander werd in een sprint met twee geklopt door de Belg Victor Campenaerts. Het is daarmee de derde ritzege voor Team Qhubeka ASSOS.

De etappe begon uiterst merkwaardig. De koers was net enkele kilometers onderweg en de eerste demarrages waren een feit, toen de wedstrijd stil werd gelegd. Een grote valpartij zorgde er namelijk voor dat alle medici bezig waren met het verzorgen van renners. De schade was enorm. De Nederlands kampioen tijdrijden Jos van Emden, Emmanuel Buchmann (zesde in het algemeen klassement) en Natnael Berhane stapten niet meer op. Ruben Guerreiro, vorig jaar bergkoning in de Giro, probeerde het nog wel, maar verliet ook al snel de koers.

Kort na de hervatting reed er een grote kopgroep weg met daarbij drie Nederlanders: Oscar Riesebeek, Lars van den Berg en - andermaal - Bauke Mollema. De in totaal vijftien vluchters kregen al snel veel ruimte van het peloton, dat zich duidelijk niet bezighield met de etappezege.

Riesebeek sluipt goed mee

De finale vooraan werd geopend door Victor Campenaerts die Riesebeek en Albert Torres meekreeg. Op het laatste klimmetje werd Torres door de Belg en de Nederlander over boord gegooid. De twee hadden in de kletsnatte afdaling een mooie voorsprong op een achtervolgend groepje met Mollema. Campenaerts poogde Riesebeek op die stroken onder druk te zetten, maar slaagde er niet in de Nederlander te lossen.

Die poging verstoorde de samenwerking vooraan, waardoor de achtervolgers ineens een stuk dichter kwamen, maar ze kwamen nooit binnen de tien seconden. Riesebeek viel zelf ook een keer aan, maar zijn poging werd goed gecounterd. Ook op een laatste pukkeltje ging de Nederlander ten aanval, maar zonder succes.

De twee koplopers gingen sprinten voor de zege. Riesebeek drong Campenaerts goed de kop, maar ging vervolgens de sprint te vroeg aan en werd geklopt op de meet. Mollema werd in het groepje erachter zevende.