EU wil internationaal onderzoek naar arrestatie Wit-Rusland, oppositieleider vreest voor leven journalist

Journalist Roman Protasevitsj tijdens een arrestatie in Minsk, maart dit jaar. © AP

De Europese Unie heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de noodlanding van een Ryanair-vliegtuig in Minsk, waar een tegenstander van de Wit-Russische regering werd gearresteerd.

Redactie

„Door deze dwangmaatregel hebben de Wit-Russische autoriteiten de veiligheid van de passagiers en de bemanning in gevaar gebracht. Er moet een internationaal onderzoek naar dit incident worden uitgevoerd”, zei Josep Borrell, de EU-beleidschef voor het buitenlands beleid. De EU-leiders zullen tijdens een top die maandagavond in Brussel begint, aanvullende sancties tegen Wit-Rusland bespreken.

Lees ook: ’Wit-Rusland dwingt Ryanair-vlucht te landen om journalist op te pakken’

Wit-Rusland zette zondag gedwongen een vliegtuig met aan boord een belangrijk kopstuk van de oppositie aan de grond in Minsk. Journalist Roman Protasevitsj, die aan boord zat van het toestel, verbleef in ballingschap en riskeert in Wit-Rusland de doodstraf. Lokale media meldden dat de Wit-Russische autoriteiten het vliegtuig tot landen hadden gedwongen om Protasevitsj te arresteren.

Lees ook: EU-leiders bespreken sancties na luchtactie Wit-Rusland

De commissie Buitenlandse Zaken van het Britse parlement heeft vliegtuigmaatschappijen opgeroepen om niet meer over Wit-Rusland te vliegen en strenge sancties tegen president Aleksandr Loekasjenko geëist.

Oppositieleider Wit-Rusland vreest voor leven van Protasevitsj

De Wit-Russische oppositieleider in ballingschap Svetlana Tichanovskaja vreest voor het leven van oppositielid en journalist Roman Protasevitsj. Hij werd zondag gearresteerd nadat het vliegtuig waarin hij zat een gedwongen landing moest maken in Wit-Rusland.

Ze zei dat Protasevitsj een vooraanstaand tegenstander van president Aleksandr Loekasjenko is. „We zijn echt bang, niet alleen voor zijn vrijheid, maar voor zijn leven,” vertelde ze vanuit Litouwen aan Sky News.

De journalist verbleef in ballingschap en riskeert in Wit-Rusland de doodstraf. Lokale media meldden dat de Wit-Russische autoriteiten het vliegtuig tot landen hadden gedwongen om Protasevitsj te arresteren.