Basisschool Kindcentrum Kansrijk in Weert wil in 2023 open

 © Kindcentrum Kansrijk

Weert -

Kindcentrum Kansrijk in Weert wil in september 2023 de deuren openen. Er is echter nog een horde te nemen: om van start te mogen gaan heeft de organisatie 200 handtekeningen nodig.

Simon Doesborgh

Om goedkeuring te krijgen van het Ministerie van Onderwijs voor de opening, moet de school kunnen aantonen dat er voldoende belangstelling is voor het concept. Dit wordt gemeten aan de hand van het aantal handtekeningen van geïnteresseerden. Van 1 juli tot en met 15 oktober 2021 kunnen ouders van kinderen die op 1 november tussen twee en vier jaar oud zijn een digitale handtekening zetten, waarmee zij aantonen dat zij interesse hebben in deze nieuwe onderwijsvorm.

De school heeft momenteel nog geen huisvesting. Als het ministerie groen licht geeft, is het de taak aan de gemeente Weert om binnen één jaar een plek te vinden voor de school.

Eigen draai

Kindcentrum Kansrijk wil een eigen draai geven aan het onderwijssysteem door de leerlingen meer vrijheid te geven. Zo komen kinderen in leerrijken van drie jaar, in plaats van een conventioneel klassensysteem. Leerlingen bepalen hun eigen tempo en stromen door naar het volgende rijk wanneer zij aangeven daar klaar voor te zijn.

De school wilde oorspronkelijk in 2019 de deuren openen, maar moest de plannen in de ijskast zetten vanwege vertraging van gemeentelijke regelingen.

Lees ook: Opinie: De meeste kinderen krijgen al met keuzestress te maken voordat ze een voetstap in een middelbare school hebben gezet