NLdoet: na dik een jaar eindelijk weer de handen uit de mouwen!

Klussen maar! © ANP

Driemaal is scheepsrecht. Twee keer werd de landelijke vrijwilligersactie NLdoet geschrapt vanwege corona, maar dit weekeinde kunnen dan toch eindelijk de handen uit de mouwen worden gestoken. En dat komt goed uit, want er is genoeg te doen!

Marcel van Lier

Na de afgelasting in 2020 ging er in maart opnieuw een streep door NLdoet. Het organiserende Oranje Fonds besloot de actie te verplaatsen naar eind mei. Deze keer komt er van uitstel geen afstel.

In de gemeente Venlo zijn meer dan veertig klussen te klaren. IVN Maasduinen vraagt hulp bij het onderzoek naar het leefgedrag van gladde slangen en hazelwormen in nationaal park De Maasduinen. Voor deze sterk beschermde diersoorten worden ‘nesten’ gebouwd, die door IVN-gidsen worden gemonitord. Daarnaast gaat het IVN nabij Velden met vijverfolie een plas-drasbiotoop aanleggen om water in dit gebied langer vast te houden. Tijdens de droge zomer van 2020 zijn alle poelen droog gevallen waardoor hagedissen en amfibieën als de knoflookpad, boomkikker en groene kikker moeite hadden om te overleven. Verder wordt in de tuin van een nieuwe woonbuurt een insectenhuis gebouwd. In Schandelo wordt een bloemenweide met vlonders aangelegd.

In Blerick neemt Stichting Ons Fort het museum, tuin en terras op het voormalige kazerneterrein onder handen. Stichting Samen Sterk Annakamp wil het bosplantsoen aan de Vossenerlaan opfleuren met vaste planten. Het Rode Kruis in Venlo geeft het onderkomen aan de Nijmeegseweg een beurt en in ’t Ven gaat carnavalsvereniging De Moeraskwaakers haar vlaggenmasten en kikkerbeeld opknappen. Scouting Tichlouw doet in Tegelen hetzelfde met haar home aan de Populierstraat.

In de gemeente Peel en Maas wordt bij zorgcentra in Panningen, Helden en Koningslust een high tea met muziek geserveerd voor bewoners.

Natuurpark Vlakbroek in Koningslust krijgt een voorjaarsbeurt, evenals het prikkelpad in Beringe en de 5xBeringenhoek in het dorp. Jong Nederland Maasbree plaatst extra stopcontacten in het clubgebouw en schutterij Sint Urbanus uit Grashoek voorziet de schietmasten van een nieuw likje verf. In Kessel wordt de jeu-de-boulesbaan opgeknapt.

Ook in de gemeente Beesel wordt geklust. Scouting Reuver neemt het hoofdkwartier onder handen en TC Ruiver geeft de zitbanken op het tennispark een verfbeurt.

Bij De Zorggroep gaan op verschillende locaties de handen uit de mouwen. Er wordt gewerkt aan het terras van Sinselhof in Venlo-Zuid, de beweegtuin aan de Ruijsstraat in Helden, de binnentuin van Piushof in Panningen, de belevingstuin aan de Broekstraat in Maasbree en in de buurtkamer van Bösdael in Reuver. Tevens zijn er roofvogelshows in Blerick.

Op de website van NLdoet is te zien waar en wanneer hulp wordt gevraagd.