NLdoet: na dik een jaar eindelijk weer de handen uit de mouwen!

Horst krijgt een speelstraat! © gemeente Horst aan de Maas

Driemaal is scheepsrecht. Twee keer werd de landelijke vrijwilligersactie NLdoet geschrapt vanwege corona, maar dit weekeinde kunnen dan toch eindelijk de handen uit de mouwen worden gestoken. En dat komt goed uit, want er is genoeg te doen!

Marcel van Lier

Na de afgelasting in 2020 ging er in maart opnieuw een streep door NLdoet. Het organiserende Oranje Fonds besloot de actie te verplaatsen naar eind mei. Deze keer komt er van uitstel geen afstel.

In de gemeente Venray zijn een kleine twintig klussen te klaren. In Leunen wordt zaterdag de verdorde heesterhaag bij het scoutingterrein aan de Kapelweg verwijderd. Stichting Wauw Wenst gaat aan de Bergweg in Venray een belevingstuin voor kinderen met een hulpvraag aanleggen en in het Vredepeelse bos komt een kabouterpad. In Wanssum is hulp nodig bij het onderhoud van speelterrein De Schoevert, het zwembad, de trimbaan en het crosscircuit. En in Blitterswijck wordt de afrastering van het sportpark opgeknapt. Stichting Vrienden van Ysselsteyn zoekt mensen die vrijdag willen helpen om de muren bij de Duitse oorlogsbegraafplaats weer wit te schilderen. En dan is er nog een huifkartocht voor de bewoners van het Zorghuus in Ysselsteyn.

In Horst aan de Maas gaat het om meer dan dertig werkzaamheden. Een half jaar nadat de Jan Bootsstraat in het centrum van Horst officieel tot verkeersvrij speelgebied werd verklaard, gaat de dorpsraad de eerste speelstraat van de gemeente ook als zodanig inrichten. Jong Nederland Horst pakt het clubgebouw aan en wil onder meer ook een chillruimte inrichten voor jongeren. Carnavalsvereniging De Kroënekraan en Pieëlhaas in Kronenberg gaat kasten en rekken maken voor opslag van materialen die nodig zijn voor carnaval en andere dorpsactiviteiten.

In America wordt zo’n beetje de hele buitenboel onder handen genomen. In de kloostertuin bij ‘t Laefhoes komen planten en een bijenhotel, het schoolplein wordt opgeknapt en in dorpspark Het Beukenhof is onderhoud nodig aan de speeltoestellen, dierenweide en het openluchttheater. Vrijdag is er al een klusdag in en rondom jongerencentrum Walhalla in Sevenum.

In Bergen komen zitbanken bij de dorpshuiskamer. In Wellerlooi is de sportzaal dringend aan een opknapbeurt toe, vraagt de stichting Archief De Loi hulp bij het maken van vitrinekasten voor haar ruimte in MFC ’t Luukske en wordt het terras van de Keuvelkamer opnieuw gelegd.

Op de website van NLdoet is te zien waar en wanneer helpende handen worden gevraagd.