Jeannette uit Roermond verruilde de broodjescorner van het tankstation op de Maasbrug voor de dementiezorg

Jeannette de Bie in de keuken van Maison Molenbeecke met bewoonster Ineke. Op de tweede foto is ze aan het werk in de broodjescorner. © Rob van Deurzen / eigen foto

thumbnail: Jeannette de Bie in de keuken van Maison Molenbeecke met bewoonster Ineke. Op de tweede foto is ze aan het werk in de broodjescorner. 
thumbnail:

‘De Ommezwaai’ geeft een inkijk in de keuzes van mensen die van loopbaan zijn veranderd. Jeanette de Bie uit Roermond werkte jarenlang in de broodjescorner van een tankstation. Op haar 59ste, toen door sluiting van het tankstation van haar tweede werkgever noodgedwongen ontslag volgde, maakte ze de overstap naar een zorginstelling voor mensen met dementie in Montfort. Een nieuwe wereld ging voor haar open.

Afkomstig uit Zuid-Holland werkte Jeanette de Bie in die provincie achttien jaar lang in de broodjescorner van een tankstation. Tijdens een reünie leerde zij daar haar huidige man kennen die uit Roermond afkomstig bleek te zijn. Met als gevolg dat ze door de verhuizing naar de Limburgse bisschopsstad in 2014 noodgedwongen haar job verloor. Maar niet voor lang.

„De bazin van het tankstation in Zuid-Holland hielp mij aan werk in Roermond. Zij had voor mij gebeld met het toen nog bestaande Esso-tankstation bij de Maasbrug, waar ze wel iemand voor de broodjescorner konden gebruiken. Maar toen kregen we daar op een dag in juni 2019 te horen dat het tankstation per 1 januari 2020 op last van de gemeente op die plek weg moest en ik dus op straat kwam te staan”, weet Jeanette nog goed.

Visitekaartje

„Maar op diezelfde dag kwam een echtpaar bij mij een broodje eten. De vrouw van het stel zei dat ze had gehoord dat het nu officieel was dat we moesten sluiten. Ze vroeg daarom aan mij: ‘Wat wil je nu gaan doen?’ Ik zei: ‘Ik ben bijna 59 en wie neemt mij op die leeftijd nog aan?’ Toen ik aangaf dat ik niet per se bij een tankstation wilde werken, gaf de dame in kwestie mij haar visitekaartje en vertelde ze dat in Montfort een woonzorgcentrum voor mensen die lijden aan dementie was geopend, en dat ik haar maar eens moest bellen. Ik was op dat moment een beetje van slag: op een en dezelfde dag horen dat je aan het eind van het jaar geen werk meer hebt en vervolgens twee uur later een potentiële baan krijgt aangeboden.”

Gastvrouw

Het gevolg van dat bijzondere moment is dat Jeanette sinds 8 oktober 2019 in Montfort bij zorgcentrum Maison Molenbeecke in dienst is als gastvrouw en tevens de kokkin op haar vrije dagen vervangt. Zij heeft het tussen de mensen die lijden aan dementie enorm naar haar zin. „Ik vind het heel mooi werk en ben daar helemaal op mijn plaats. Ik had zelf waarschijnlijk nooit in deze sector een baan gezocht. Dus ben ik de mevrouw in kwestie dan ook heel erg dankbaar. Ik had dit jaren eerder moeten doen, want wie zorgt met liefde krijgt liefde terug.”

Gevraagd naar het grote verschil tussen haar vorige job en de huidige baan, zegt Jeanette: „In de dementiezorg heb je altijd dankbare mensen. Bij de tankstations was dat lang niet altijd het geval. Ik kreeg eens een Fransman als klant. Hij werd zó boos dat ik geen woord Frans sprak, dat hij de door hem bestelde kauwgum en rollen snoep naar mijn hoofd smeet.’’